JOSE MORELLA. WEST END

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

West End és l’última novel·la publicada per José Morella, una obra d’autoficció en la que retrata el tabú de les malalties mentals a l’Espanya de Franco, així com la naturalitat amb la que les famílies amaguen coses.

Narra la vida i malaltia de Nicomedes Miranda, un home que va passar els cinquanta primers anys de la seva vida sense gairebé sortir del seu poble a Andalusia. Tot l’equilibri que té la seva fràgil salut mental ho deu a una molt senzilla vida de camp.

Però l’arribada del turisme anuncia pels seus quatre fills una vida més pròspera, així que la família al complet emigra a un lloc del Mediterrani del que no sap ni el nom (Eivissa), és una illa en plena ebullició que comporta un canvi radical en la forma de viure que espanta al sòrdid tardofranquisme. Enrere quedaran per Nicomedes el seu paisatge i ofici, els seus afectes i les seves cada vegada més escasses seguretats.

A West End s’investiga, des de l’experiència personal, una vida que és tan turmentada com gairebé secreta, la de l’avi de l’escriptor que situa la història al barri de Sant Antoni de l’illa, que tenia quatre carrers per vianants on es trobaven els bars i les discoteques, el lloc on els turistes anaven a divertir-se, un indret que tenia dues cares, una durant el dia i l’altra durant la nit, i la més viva era la de la nit. Certament era un lloc d’atracció pels turistes però en canvi no estava preparat pels emigrants a qui els deien “murcians” independentment del lloc on vinguessin.

En quant a la malaltia psíquica de l’avi, la família comparteix en silenci el dolor per la situació, però ningú s’atreveix a plantejar-lo. Així, la novel·la registra un element que era habitual en l’època franquista: amagar malalties mentals. Eren uns temps en els que fins i tot la manera de “curar” aquestes malalties era molt peculiar i a la novel·la es parla d’algun personatge sinistre de la psiquiatria.

West End (era el nom d’un barri d’Eivissa) furga en aquests elements, cerca respostes i formula preguntes parlant-nos del control físic i psíquic que s’exerceix sobre persones que tenen determinats tipus de malalties i la discriminació que pateixen. Una obra diferent i interessant.

 

José Morella va néixer a Eivissa. Es llicenciat en teoria literària i literatura comparada. Va ser semifinalista del premi Herralde amb Asuntos propios (2008) pel que va rebre el premi Qwerty com narrador revelació.També ha novel·lat la vida d’Otto Gross, deixeble anarquista de Sigmund Freud, en Caminos de niebla (2016). Amb West End  s’ha emportat el premi de novel·la Café Gijon 2019.

Des de fa anys, José Morella viu i treballa a Barcelona on imparteix cursos de narrativa i escriptura creativa.

El seu web és https://josemorella.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: