JOSEP CLARÀ AL CASTELL DE VILA-SECA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La romanesa. 1905.

La deessa. 1928.

Vida contemplativa. 1918.

La cortesana. 1928.

Joventut. 1928.

Èxtasi. 1903.

 

Olot no és solament terra de pintors. Un dels olotins més il·lustres és escultor, encara que va començar estudiant dibuix, camp que també va tocar. Es tracta de Josep Clarà i Ayats (1878-1958).

Clarà es va formar a diverses escoles d’art: a Olot, a Tolosa i a París, ciutat en la que es va establir.

En la seva primera etapa artística va estar influït per Rodin, per evolucionar posteriorment cap a noves orientacions en la línia de Maillol.

Després, els viatges que va fer l’any 1906 a Londres i a Itàlia, i també les idees estètiques del seu amic Eugeni d’Ors, van contribuir a dirigir el seu art cap a un estil harmoniós i proporcionat, propi de l’escultura clàssica.

Al començament de la segona dècada del segle ja era considerat un capdavanter del noucentisme, establint un estil personal clàssic, auster i depurat.

Als anys trenta va tornar a Catalunya per ocupar un lloc molt destacat dins de la nostra escultura, establint-se definitivament a Barcelona.

Ara tenim una bona oportunitat per revisar l’obra de l’escultor olotí en un sol espai, el castell de Vila-seca. Es tracta d’un exposició que inclou unes setanta obres entre escultures, pintures i dibuixos.

La mostra es divideix en set àmbits dedicats a qüestions com l’ambient del taller, la síntesi del naturalisme i la idealització, les fonts d’inspiració, i els col·leccionistes i els encàrrecs. En tots aquests àmbits hi ha una o més peces, la majoria de les quals no s’exposaven des del tancament el 1995 del museu que Clarà tenia a Barcelona, d’aquí la doble importància de l’exposició.

El títol de la mostra és Josep Clarà i l’univers mediterrani i és que l’artista va canviar de rumb, com dèiem, avançada la primera dècada del segle passat deixant-se seduir per l’estètica mediterrània mantenint la serenitat, l’essencialisme i el vincle amb la tradició que el van caracteritzar des d’aleshores.

Si visitar el castell de Vila-seca ja és interessant per sí sol, ara l’interès és doble.

L’exposició es pot veure fins al 5 de juny.

El castell de Vila-seca, on es pot veure l’exposició.

El web del castell és https://castellvila-seca.cat/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: