JOSEP GÜELL

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Ningú més a qui parlar.

Literal.

Porta sense casa.

Recorda.

Mai.

Entreveure.

Senars.

Idil.li.

Conte d’hivern.

Història d’una escala.

Passarel.la final.

 

Josep Güell és un fotògraf l’obra del qual desprèn poesia visual no exempta d’ironia i també d’un toc oníric, elements que s’han de valorar com cal en aquests temps que corren on allò que és grotesc cada vegada acapara més camps de la vida pública, i l’art, desgraciadament, no n’és una excepció.

Les imatges elaborades per Güell ens venen com despullades de la seva significació inicial per arribar-nos sota una interpretació diferent, com el resultat d’un joc.

Son imatges equivoques que per això sovint resulten iròniques. A vegades hi apareixen murs que poden ser de pedra, metàl.lics, o fins i tot de vegetació com a Porta sense casa, circumstància que ens podria fer pensar que fa al.legories de la incomunicació, però no, el que pretenen és, segons ha confessat, representar la curiositat, el misteri de saber que hi ha més enllà, la descoberta de coses noves.

El que importa és que les imatges encaixin amb la idea que té el cap. Per exemple, si tenim un dia emboirat –i la boira és el seu estat atmosfèric preferit– acaba trobant els elements que coincideixen amb la composició que vol fer.

I això és perquè si falta alguna cosa, la afegeix, que per això disposem avui dia de la tecnologia: no fa tants anys hagués sigut el collage -tot i que actualment hi ha qui encara l’utilitza-, però ara és el fotoshop. Així, Güell intervé en la fotografia original com si es tractés d’un llenç perquè té una mirada que a vegades semblaria més de pintor que de fotògraf.

Una altra característica de les seves imatges és que rarament apareixen personatges i quan surt algun apareix igualment descontextualitzat. Retrats, no.

De manera que Güell ens transporta a través de les imatges cap a uns contexts en els que la realitat de les coses adquireix un atractiu sentit d’imprecisió.

Aquest és Josep Güell a qui veiem comentant una de les seves obres.

El seu web és  http://josepguell.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: