JOSEP SANTILARI. L’ATREVIMENT DE LA JOVENTUT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’atreviment de la joventut, per Josep Santilari.

La calavera és el mirall que torna la imatge del futur.

Primer pla de la noia.

 

De Badalona són els germans bessons Josep i Pere Santilari.

Els dos van obtenir la llicenciatura en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.

Com que els dos han desenvolupat un concepte pictòric similar -fins i tot comparteixen el mateix estudi-, en algunes ocasions han pintat obres conjuntament.

De tota manera sí que hi ha preferència en quant al tipus de pintura: mentre Josep toca més la figura, Pere s’estima més el paisatge, mentre que el bodegó és la seva temàtica comuna.

La seva pintura mostra una gran habilitat i precisió fins al punt que hi ha obres que semblen fotografies.

Com excel·lents pintors figuratius que són, es fixen en la realitat, parteixen d’ella, però juguen amb els elements a representar, amb la seva disposició i també amb la il·luminació que treballen a la perfecció.  Així, sorprèn la bona utilització que fan dels fons foscos que els ajuden a crear les tres dimensions.

Els seus treballs aborden diferents temes del món de l’art com la natura morta, el nu femení i la vanitas. Són certament temes clàssics que ells actualitzen amb tocs subtils i aguts sobre la contemporaneïtat, per exemple, en relació a la vanitas.

Com sabem, la vanitas és un gènere que ens parla de la vacuïtat de la vida, i de la mort com punt i final dels plaers mundans. No cal dir que té un valor simbòlic com representació de la fragilitat i brevetat de l’existència.

Doncs aquí tenim un quadre que podríem dir que és un tres en un, perquè és figuratiu, és nu i és vanitas. Signat per Josep Santilari es titula L’atreviment de la joventut.

Com veiem, una noia s’està arreglant i com si fos el mirall on ha de veure com s’està pintant els llavis, el que sosté a la ma és una calavera, la gran protagonista de les vanitas.

Se’n pot extreure una interpretació doble, per un costat la clàssica que és que el mirall està reflectint el seu futur i per aquest motiu és directament representat en forma de calavera, però l’altra interpretació que es pot extreure del títol del quadre és més positiva en el sentit de què la joventut fa abstracció de quin és el futur que l’espera sent aquesta noia la total oposició a allò que significa la calavera que té a la mà. Es un cant a la bellesa, encara que aquesta sigui passatgera.

I és que les excel·lents vanitas dels Santilari sempre són un complicat repte al pas del temps i amb aquest toc agut que els distingeix.

I de nou un altre element distintiu: la llum que xoca contra el primer pla deixant un fons molt més fosc de tons subtils.

Heus aquí un bon exemple de les creacions d’aquest artesans de l’art figuratiu que són els Santilari.

 

Els bessons Santilari, Josep i Pere, treballen junts al mateix estudi a Montgat

El seu web és http://www.santilari.com/home-cat.html

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: