JOSEPH BODIN DE BOISMORTIER. CONCERT PER CINC FLAUTES, OPUS 15

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Joseph Bodin de Boismortier (1689 – 1755) va ser un compositor barroc francès de música instrumental i vocal.

Va néixer a la regió de la Lorena però va ser a París on es va fer famós. Allí havia començat al 1724 una productiva carrera compositiva que es va traduir en diverses peces: el 1747 ja havia publicat més de cent amb diverses combinacions vocals i instrumentals.

La seva música, particularment per la veu, era extremadament popular i es va fer ric sense l’ajut de patrons. De fet, va ser un dels primers compositors que va poder exercir la seva professió sense la necessitat de mecenes, ja que va obtenir una llicència reial per imprimir música i ja hem vist que no va ser poca.

Va ser el primer compositor francès que va utilitzar la forma de concert italiana, en els seus sis concerts per cinc flautes op. 15. Es per això que ens fixem en aquesta obra que va compondre l’any 1727.

El moviment que escoltem al vídeo correspon al tercer concert i es tracta de l’allegro. Està interpretat pel quintet neerlandès Seldom Sene, grup format per cinc dones. L’organista és el també neerlandès, Matthias Havinga, que és un col.laborador habitual del grup.

 

Aquest és Joseph Bodin de Boismortier. Ja es veu per la manera de vestir que tenia una posició social.

Molta de la seva música és per flauta, instrument per al qual també va escriure un mètode d’estudi que desgraciadament no ha arribat fins als  nostres dies.

Aquestes noies són les que formen el quintet Seldom Sene, fundat a Amsterdam l’any 2009. Com acostuma a passar en els grups de música clàssica, hi ha una barreja de nacionalitats, no totes son neerlandeses, de fet, fins i tot hi ha una noia de Conca, María Martínez, a qui podem veure al fons.

El web del quintet és https://www.seldomsene.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: