JOSEPH KARL STIELER. AMALIE VON SCHINTLING

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Amalie von Schintling, per Joseph Karl Stieler.

 

Primer pla d’Amalie.

 

Detall de la roba.

 

Joseph Karl Stieler va ser un famós pintor retratista alemany del segle XIX. Va néixer i morir a Magúncia.

Era fill d’una familia de gravadors i va rebre formació artística del seu propi pare August Friedrich Stieler i va començar la seva carrera com pintor de miniatures.

El seu estil de retrat està influenciat principalment per la seva formació al taller de François Gérard que era alumne del famós artista Jacques-Louis David.

Al 1808 es va establir a Frankfurt del Main com retratista independent. Dos anys després va viatjar a Italia i a partir de 1812 va treballar a la cort del rei Maximilià I de Baviera. Al 1816 va marxar a Viena per pintar el retrat de l’emperador Francesc I.

Stieler va treballar principalment al servei de la cort bavaresa. El retrats neoclàssics que va pintar es troben a la Schoenheitengalerie (és a dir, la Galeria de les Belleses) del Palau Nymphenburg de Munic i van ser encarregats per Lluís I de Baviera.

De fet, va ser a partir de 1820 i fins que es va retirar al 1855, que Stieler va treballar com pintor de la cort reial dels reis bavaresos.

El que més dintingeix l’estil dels quadres de Stieler és que posava absolutament tot l’enfocament de la representació sobre el model sense ningún tipus de decoració adicional que pugués distreure la seva contemplació: res no ha de despistar la visió de l’espectador.

I per aconseguir aquesta concentració visual jugava amb deliberats contrasts de llum-foscor que ajudaven a posar de relleu els trets facials del o de la model.

Com a explemple, tenim el quadre de l’encapçalament que és un dels retrats de la Galeria de les Belleses. En aquest cas la bella és Amalie von Schintling.

La noia tenia 19 anys quan Stieler la va retratar al 1831. Era la filla del comandant Lorenz von Schintling i de la baronesa Theresia von Hacke. Amalie estava a punt de casar-se amb el seu cosí Fritz von Schintling que va posar molts impediments a que Stieler retratés a la seva promesa i que el quadre passés posteriorment a formar part de la Galeria de les Belleses. Finalment, com veiem, la pintura és va realitzar gràcies al permís que va donar el pare de la noia.

La jove Amalie va morir de tuberculosi poques setmanes després que Stieler acabés el quadre, de manera que la boda no va arribar a realitzar-se.

 

 

Joseph Karl Stieler es va autoretratar quan tenia 25 anys.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: