JOSEPH LANNER. DIE ROMANTIKER WALZER

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Joseph Franz Karl Lanner, 1801 – 1843, (o simplement Joseph Lanner) va ser un compositor austríac de música per balls.

Va ser un músic autodidacta perquè pràcticament ningú el va ensenyar a tocar el violí i ho feia molt bé.

Va començar organitzant un quartet de músics aficionats com ell (per cert, entre ells estava Johann Strauss, pare). Tocaven en cafès i en festes fins que va arribar la fama. Això el va possibilitar muntar una orquestra per la que componia balls que van tenir gran popularitat.

Va ser un dels primers compositors vienesos en reformar el vals perquè tingués més rang, doncs fins a aquella època estava considerat com una dansa popular i va aconseguir que acabés arribant a les classes altes de la societat austríaca.

En aquelles primeres dècades del segle XIX, Lanner era tan famós com el seu amic Johann Strauss. Però va haver una diferència entre els dos: Strauss es va saber internacionalitzar, de manera que va ser molt més conegut fora del seu país gràcies a les gires que va fer per França i Anglaterra.

Finalment, tant l’un com l’altre van ser eclipsats per Johann Strausss, fill, que va acabar sent el rei del vals. Almenys, al pare se’l relaciona fàcilment pel cognom, però Lanner va quedar injustament en gairebé l’oblit.

I això que va deixar escrites unes dues-centes peces, moltes francament interessants, la majoria de les quals les va compondre per conjunts de música de cambra.

Avui el rescatem del seu semi-oblit escoltant un dels seus millors valsos, el Romàntic, Opus 167. Es tracta d’una sèrie de 5 publicada l’any 1840.

La interpretació és de la Filharmònica de Viena i el vídeo, magnífic, ens permet contemplar els ballarins del Wiener Staatsballett en imatges gairebé de primer pla que difícilment podem veure en un teatre de música, i si és a Schönbrunn, impossible…

El compositor i violinista Joseph Lanner amb els seus atributs: partitura i violí. La pintura és de Philipp Steidler.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: