JULES MASSENET. MANON

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Jules Massenet

El compositor francès Jules Massenet va ser molt popular entre finals del segle XIX i començament del XX per les seves òperes.

I això que, en principi, no semblava que Massenet s’hagués de dedicar a la composició doncs era fill d’un fabricant de persianes, però les seves qualitats musicals van ser ràpidament evidents.

Així, amb només disset anys ja havia guanyat un primer premi de piano i quatre anys després, amb vint-i-un, va guanyar el Grand Prix de Roma.

Va compondre diverses òperes, algunes molt famoses com la que avui comentem: Manon.

Manon és una forma popular del nom Maria que fa molts anys s’utilitzava amb freqüència a França. La història d’aquesta òpera ens parla de l’amor a primera vista entre Manon i el jove noble Des Grieux. Els dos començarien una ardent relació que es trencaria quan la noia és enganyada per un vell i ric pretendent que per obtenir els seus favors li fa creure que el pare de Des Grieux desaprova la relació que els dos mantenen. Amb aquestes mentides la convenç perquè marxi amb ell que li promet una vida de luxe.

Temps després, una casualitat fa que Manon i Des Grieux es tornin a trobar. Es en l’església del convent de Sant Sulpici. Allí, la noia s’assabenta de que Des Grieux, de resultes del desengany amorós, ha decidit entrar a l’ordre del convent. Quan es troben, ella no pot evitar declarar-li que el continua estimant però ell la refusa. Es l’ària que viem al vídeo: N’est-ce plus ma main que cette main presse?

"N'est-ce plus ma main que cette main presse?
N'est-ce plus ma voix?
N'est-elle pour toi plus une caresse,
Tout comme autrefois?
Et ces yeux, jadis pour toi pleins de charmes,
Ne brillent-ils plus à travers
mes larmes?
Ne suis-je plus moi?
N'ai-je plus mon nom?
Ah! regarde-moi! Regarde-moi!
N'est-ce plus ma main que cette main presse,
Tout comme autrefois?
N'est-ce plus ma voix?
n'est-ce plus Manon!
Rappelle-toi...
N'est-ce plus ma main? Ecoute-moi:
N'est-ce plus ma voix?
N'ai-je plus mon nom?
N'est-ce plus Manon?"

Que no és ja la meva mà la que agafa la teva? Que no és ja la meva veu? Que no és ella ja per tu una carícia? Tot com abans. I aquests ull abans plens de llàgrimes per tu, és que ja no brillen a través de les llàgrimes?  Es que ja no soc jo? Es que ja no tinc el meu nom?  Ah¡ Mira’m, mira’m. Que no és ja la meva mà la que agafa la teva? Tot com abans. Que no és ja la meva veu? Que no soc ja Manon!. Recorda’t… Que no és la meva mà? Escolta’m: Que no és ja la meva veu? Que ja no tinc el meu nom? No soc ja Manon?…“.

Finalment, ella acaba vencent les reticències de Des Grieux perquè a pesar dels seus retrets, continua enamorat de Manon; de fet si vol entrar en l’ordre és per despit. L’escena acaba amb una efusiva reconciliació però malauradament l’obra tindrà un final tràgic.

Com molts hauran reconegut, el teatre d’òpera on té lloc la representació d’aquesta Manon és el nostre Liceu. Era l’any 2007.

A qui veiem fent en el paper de Manon és a Natalie Dessay, en aquests moments la soprano francesa de més renom internacional.

De jove, volia ser ballarina, va tenir també uns anys que es va plantejar ser actriu però, finalment, va descobrir que estava millor dotada pel cant.

Com curiositat sobre les vocacions de Dessay, s’ha d’aclarir que el seu nom real és Nathalie i es va treure la h en honor de Natalie Wood en l’època que volia ser actriu.

Des Grieux és el tenor mexicano-francès Rolando Villazón, un dels més aclamats en l’actualitat.

Als catorze anys Jules Massenet ja era un molt bon pianista.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

Natalie Dessay, una de les grans de la lírica actual.

La seva pàgina web és: http://www.natalie-dessay.com/?lg=en

Rolando Villazón. El tenor mexicano-francès és un dels artistes operístics més sol.licitats.

El seu web és: http://rolandovillazon.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: