KARL WITKOWSKI. TOCANT UNA MELODIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Karl Witkowski. Tocant una melodia.

Primer pla.

Detall.

 

El pintor  Karol D. Witkowski (1860 – 1910) conegut abreujadament com Karl Witkowski, va néixer a la localitat polonesa de Jazłowiec, un indret que ha canviat varies vegades de mans. Quan hi va néixer Witkowski pertanyia a l’imperi austríac i en l’actualitat forma part d’Ucraïna.

Va ser retratista i pintor de gènere i va representar escenes de la vida diària nord-americana quan va emigrar a aquell país.

Essent encara un nen, ja va demostrar tenir talent pel dibuix. Quan als dinou anys es va allistar a l’exèrcit austríac (el sud de Polònia estava ocupat aleshores per Austria) va guanya popularitat fent retrats dels companys i dels oficials incloent un d’un general.

Quan va deixar l’exèrcit, es va mudar a Krakow on va estudiar a l’Acadèmia de Belles Arts. Temps després va estudiar art a Munic fins que el 1884 va emigrar, com molts compatriotes seus, als Estats Units on s’hi va estar tres anys. Allí va pintar moltes de les seves conegudes obres sobre gent jove. Després va marxar a París on va continuar estudiant i produint obres.

El 1889 va tornar a Amèrica on s’instal·laria definitivament. Durant aquest període va fer retrats a l’elit de Nova York però sobre tot va fer pintures representant joves, a més, joves (nens) treballadors: nois venedors de diaris, enllustradors…, en general eren imatges de la vida corrent amb gent treballant o jugant.

Donada la seva habilitat pel retrat de gent rica, aquests el requerien cada vegada més, però paradoxalment van ser les pintures de joves treballadors i trinxeraires de carrer els que li han donat més reconeixement històric doncs llueixen una curiosa combinació de sentimentalisme i realisme.

Es el cas del quadre que veiem a l’encapçalament titulat Tocant una melodia. En realitat, no és que el noi es guanyi la vida com músic sinó que fa sonar l’instrument per cridar l’atenció de la gent i que li vinguin clients per netejar-los les sabates doncs es guanya uns calerons com enllustrador.

El quadre té una característica que apareixen sovint en aquest tipus de pintures de Witkowski, sembla que siguin humorístiques però són serioses perquè darrere d’aquests nois de carrer sovint no hi ha una vida fàcil.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: