KEN SCHLES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Festa a Nova York. 1983.

Incendi i sortida de la lluna.

Paisatge nocturn amb bossa d’escombraries.

Dispersant-se després dels focs artificials.

“Ofegats en el dolor” (Títol de la noticia del diari Voice).

Ray.

Encenent cigarretes.

Tulipes i pati interior.

Nen a East 5th Sreet.

Marlene i Bruno miren els focs artificials.

 

Ken Schles és un fotògraf de Nova York, molt reconegut per la seva feina de documentar la vida especialment a la seva ciutat.

I no es pot negar que sigui prolífic doncs fins ara ha publicat cinc monografies.

Per fer la feina el va marcar l’ambient en el que va viure. Va néixer el 1960 i li va tocar haver-se d’educar en uns temps turbulents i es va implicar en els temes que conformaven el seu món en aquella època.

Quan era un estudiant a Cooper durant el final de la dècada dels setanta i començament dels vuitanta, va ajudar a renovar un vell departament de fotografia, cosa que ja anunciava cap a on podia anar la seva vida professional.

En aquella època ja va documentar la vida en clubs i el món i art anomenat underground.

Va residir en una modestíssima vivenda a East Village on va tenir la capacitat per organitzar els seus veïns inquilins i va liderar una lluita per processar per abandonament al propietari de l’edifici, i li va sortir bé perquè el propietari va acabar a la presó i l’edifici, amb vint-i-quatre apartaments, va ser rehabilitat.  En qualsevol cas, vivia en una època complicada i en una zona difícil. Era un barri perillós, un dels pitjors de Nova York.

El seu desig era dedicar-se completament a la fotografia però no tenia prou feina com per poder viure, així que s’havia de buscar la vida fent de grum en un restaurant o d’ajudant de fotografia que, almenys li servia per estat connectat amb l’ofici. Durant un temps va fer de conductor de camió que transportava obres d’art. Per ell va ser bo veure el que feien d’altres artistes.

Però va anar recopilant imatges durant tot aquell temps i va arribar a tenir tantes que li va donar per dos llibres, un d’ells és la seva obra més famosa, Invisible City, que va publicar el 1988. El New York Times el va qualificar com un dels llibres de l’any. Més recentment, el 2014, es va tornar a editar i Time Magazin el va qualificar de photobook de l’any.

Aquesta obra la va fer quan encara residia a East Village. Tenia vint-i-vuit anys quan la va publicar i eren temps complicats per ell perquè com dèiem abans, el barri no era segur i havia de conviure amb l’ambient de la droga, els morts per la sida, suïcidis…

Tot això i molts altres temes queden recollits en la seva obra amb algunes imatges que no són gens amables però que sempre són sinceres doncs son trossos de vida real, a vegades invisible, d’aquí que Schles estigui considerat com un magnífic documentalista de la ciutat amb les seves fotografies d’una textura molt especial que dóna personalitat a les seves imatges.

La seva obra es pot trobar en les col.leccions de The Museum of Modern Art, The Metropolitan Museum of Art, The Brooklyn Museum, Art Institute of Chicago, Museo D’Arte Contemporanea, Los Angeles County Museum of Art…

           

Actualment resident a Brooklyn, Ken Schles ara es dedica també a escriure.

El seu web és http://www.kenschles.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: