KRAUS I VERDI: EXCEL.LENT BARREJA

 – O – O – O –

Resultado de imagen de VERDI IMAGENES

 

Giuseppe Verdi va ser el més important compositor italià d’òpera de tots el temps.

La seva fama depassava l’àmbit cultural purament italià per estendre’s per tot el continent.

Una de les seves grans obres clàssiques és Rigoletto (1851), un drama de passió, engany, amor filial i venjança que té com protagonista a aquest Rigoletto, un bufó geperut de la cort del duc de Mantua.

Ell és el servent del duc, un noble llicenciós que només està interessat en obtenir els favors sexuals de quantes dones millor, moltes de les quals son casades.

Només en començar l’òpera ja podem escoltar l’ària Questa o quella -la que veiem al vídeo amb Alfredo Kraus– interpretada pel duc que ja és tota una declaració d’intencions:

“Questa o quella per me pari sono
a quant’altre d’intorno,
d’intorno mi vedo.
Del mio core l’impero non cedo
meglio ad una che ad altre beltà.
La costoro avvenenza è qual dono
di che il fato ne infiora la vita.
S’oggi questa mi torna gradita,
forse un’altra,
forse un’altra doman lo sarà.
Un’altra,
forse un’altra doman lo sarà!
La costanza, tiranna del core,
detestiamo qual morbo,
qual morbo crudele.
Sol chi vuole si serbi fedele,
non v’ha amor, no no, se non v’è libertà.
Dei mariti il geloso furore,
degli amanti le smanie derido.
Anco d’Argo i cent’occhi disfido
se mi punge,
se mi punge una qualche beltà.

Questa o quella per me pari sonoa quant’altre d’intorno,d’intorno mi vedo.Del mio core l’impero non cedomeglio ad una che ad altre beltà.
La costoro avvenenza è qual donodi che il fato ne infiora la vita.S’oggi questa mi torna gradita,forse un’altra,forse un’altra doman lo sarà.
Un’altra,forse un’altra doman lo sarà!
La costanza, tiranna del core,detestiamo qual morbo,qual morbo crudele.Sol chi vuole si serbi fedele,non v’ha amor, no no, se non v’è libertà.
Dei mariti il geloso furore,degli amanti le smanie derido.Anco d’Argo i cent’occhi disfidose mi punge,se mi punge una qualche beltà”.

Aquesta o aquella per mi totes son iguals a quantes veig al meu voltant. No cedeixo el comandament del meu cor més a una a una altra beutat. La seva bellesa és el do amb el que el destí ens alegra la vida. Si avui aquesta és del meu grat, pot ser una altra ho serà demà.

La constància tirana del cor detestem com si fos una cruel malaltia, que es mantingui fidel només aquell que ho vulgui, no hi ha amor si no hi ha llibertat. Del furor gelós dels marits i del frenesí de les amants em riu. Fins i tot als cent ulls d’Argos desafio si m’excita alguna bellesa“.

A Rigoletto se li presentarà un greu problema quan el duc es fixa en la seva filla. Rigoletto, per impedir que aquesta -que s’enamorarà del duc-, caigui en les seves mans, planeja matar-lo amb l’ajuda d’un assassí professional. L’obra tindrà un final tràgic.

Giuseppe Verdi és el més important compositor italià d’òpera de tots el temps.

No sols va ser músic, també polític: va arribar a exercir primer de diputat i després de senador.

En el seu teps no hi havia internet però ara disposa fins i tot de web: http://www.giuseppeverdi.it/

Alfredo Kraus, un dels millors tenors lírics del segle XX.

Aquí trobareu la seva biografia.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: