LA BELLA LOLA DE CARMEN FRAILE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La bella Lola, per Carmen Fraile.

Primer pla de Lola.

Lola espera dia i nit la tornada del seu marit pescador. 

La bella Lola esperant, al capvespre.

 

De Cartagena és Carmen Fraile, una artista especialitzada en dibuix i escultura, encara que és en aquesta última disciplina per la que és més coneguda.

Un dels motius pels que és més coneguda en aquest camp és perquè vàries de les seves obres són públiques i alguna és gairebé una icona de la localitat on es troba exposada a l’aire lliure.

Es el cas de La bella Lola, una obra situada al Passeig de les roques, de Torrevella, Alacant (conegut també com passeig de Juan Aparicio, el fundador del certamen internacional d’havaneres d’aquesta localitat).

L’escultura es va situar en aquest emplaçament l’any 2000 per decorar el que en aquell moment era el nou passeig marítim.

Es tracta d’una noia representada a mida real asseguda i vestida senzillament, que mira fixament el mar.

L’obra parteix d’un fet real: la jove estava casada amb Antoni, un mariner que un matí, com tots els matins, va sortir a pescar a la mar. Però aquell dia (el 12 de maig de 1919) el seu vaixell no va tornar a port.

Lola, preocupada perquè Antoni no tornava a casa, va sortir cap al port portant tan sols una camisa de dormir blanca. Allí es va assabentar del tràgic final: ni el vaixell “La gaviota” ni ningun dels deu tripulants tornarien a port; el mar s’havia engolit el pesquer. Aquell dia es va donar per finalitzada la recerca de supervivents.

Després de la notícia, es diu que Lola va continuar allí, dia i nit, mirant el mar i esperant inútilment la tornada d’Antoni.

Això és exactament el que fa dia i nit la Lola de Carmen Fraile: mirar el mar amb l’esperança de veure tornar l’home estimat.

L’escultura és un homenatge a les dones que havien de veure marxar els seus marits, pares o fills mariners a treballar al mar. Després, solament podien esperar, amb la mirada fixa a l’horitzó, a veure la silueta dels vaixells en els que s’havien embarcat els seus éssers estimats.

Hi ha una havanera del compositor càntabre Arturo Dúo Vital que es titula així, La bella Lola; però en aquest cas es canta, des del punt de vista del mariner, la tornada a port per retrobar-se amb la seva estimada.

Una còpia d’aquesta escultura es pot veure a la Plaza del Fontán, d’Oviedo, però la bona és aquesta, la de Torrevella, perquè es troba en el context que li escau: al costat del mar.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: