LA BONA SORT

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La Bona Sort.

Detalls de la decoració i mobiliari.

Els arcs tenen el seu protagonisme.

Vista de barra.

Tots els elements són una evocació de la relació entre el passat i el present d’aquest establiment.

Zona d’accés al pati.

 

Al número 12 del carrer Carders, de Barcelona, hi ha un establiment que, com a mínim, mereix un cop d’ull; és el restaurant de tapes La Bona Sort. I no és solament que el nom doni bon rotllo, sinó perquè està ubicat en un antic casalot que està documentat des del segle XVI.

El carrer Carders era el vell camí que portava a Sant Cugat i al Vallès, i aquesta privilegiada situació entre el Born i Santa Caterina va fer que ja a final del segle XIX l’edifici acollís el conegut Hostal de la Bona Sort, el punt de sortida de diligències, transportistes i missatgers. Allí s’hostatjaven els viatgers que anaven en diferents direccions. Anys després, el lloc va ser ocupat per una bodega on servien vi a granel fins que en els nostres dies ha esdevingut un restaurant regentat per la tercera generació d’una mateixa família.

El vestíbul conserva encara les característiques de l’hostal típic d’aquells temps: un gran pati, altell i quadres. Aquest bagatge històric va ser determinant per l’interiorista Jordi Ginabreda quan ell i el seu estudi van haver d’actualitzar l’aspecte de tot aquest espai.

L’actual establiment ocupa el que van ser les quadres i s’estén per l’antic pati d’accés a l’amplia terrassa exterior semicoberta. Una sèrie d’arcs articulen l’espai interior, El gran arc central s’encarrega de separar els dos ambients principals: la zona de barra i l’accés al gran saló menjador, que al seu torn, porta al pati a través d’un arc de maó. D’aquesta manera, els arcs divideixen l’espai i creen un ritme arquitectònic.

El gruix de la reforma està situada a l’espai que ocupaven les antigues cavallerisses, de manera que fusta i pedra són els materials escollits per oferir una línia de continuïtat. La paret lateral que recorre longitudinalment l’establiment es cobreix amb una capa de fusta de roure envellit lligant visualment l’espai. En ella floreixen líquens i molses, com un ressò d’anys de clausura i humitat. Els mateixos anys de clausura que inspiren la il·luminació del menjador principal, convertida en una teranyina de cables i bombetes de filament. La fusta envellida configura també el banc perimetral creant una estructura al centre del menjador. La tènue il·luminació i la inclusió d’una sèrie de llums reciclats expressament completen el diàleg amb el passat. Aquest trajecte que culmina en el present no podia obviar el llenguatge actual, i aquest es mostra a la zona de barra i l’accés en forma de moderns tamborets lacats en brillants colors. També la barra de marbre, de frontal enrajolat, entronca amb el llenguatge de l’interiorisme contemporani. Per culminar aquest vincle amb els nostres dies, veiem un enorme llum-coper metàl·lic amb múltiples punts de llum que il·lumina la barra i es converteix en un bon reclam per l’establiment.

En quant a l’aspecte gastronòmic, té una cuina basada en la tradició mediterrània i els productes de mercat i amb una àmplia oferta doncs disposa d’una carta amb més de quaranta tapes diferents.

Així, trobarem amanides, croquetes, bombes, pernil, truites, peix, carns, risottos… En quant a les carns, disposa d’una brasa de carbó d’alzina que intensifica el sabor dels entrecots o les costelles de xai.

A més, ofereixen diverses torrades amb embotits ibèrics i una bona carta de vins.

També disposa d’un menú de migdia.

Es per tot això que dèiem al començament que el local mereix un cop d’ull, com a mínim.

El seu web és https://www.tapaslabonasort.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: