LA CABELLERA DE BERENICE, PER AMBROGIO BORGHI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La cabellera de Berinice.

Vista completa de l’escultura.

Vista lateral.

Primera pla de Berinice.

Detall de les mans.

 

El llombard Ambrogio Borghi (1849 – 1887) va ser un bon escultor de vigoroses obres que li van donar fama.

Va residir i treballar a Milà on va crear interessants peces que no van passar desapercebudes en els diversos Salons on va exposar.

Una d’aquestes obres és la titulada La cabellera de Berenice.

Per situar-nos, aquest personatge femení era la dona de Ptolomeu III Evergetes, faraó d’egipte (segle III aC) qui estava fent la guerra a Síria contra el rei Seleuc. Berenice tenia por de què el seu marit perdés la vida en combat i per assegurar la seva tornada va fer un pacte amb la deessa Afrodita: la seva cabellera (que era admirada a tot Egipte) a canvi de la tornada de Ptolomeu sa i estalvi.

I en efecte, el faraó va tornar i Berenice va complir la promesa dipositant la cabellera a l’altar del temple de la deessa. Però durant la nit la melena va desaparèixer. No va ser un robatori: l’astrònom Conon de Samos va informar de que es tractava d’un “trasllat diví”: va demanar als reis que miressin el firmament i veurien una nova constel.lació que acabava d’aparèixer amb la forma de la cabellera de Berinice. Afrodita l’havia portat fins al cel per fer la cabellera de la noia immortal i perquè pogués continuar sent contemplada d’aquesta manera.

Borghi representa la noia amb una part de la melena ja a terra. Ella té l’aspecte d’estar sentint molta pena per perdre un dels atributs per el que era coneguda, però la contrapartida mereixia la pena.

L’escultor llombard esculpeix una figura esvelta, en un marbre finament tallat, a la que dóna forma una mica obliqua perquè tingui més sensació de dinamisme i llargària, sensació que s’accentua per la posició dels dos braços. El conjunt és una notable obra neoclàssica.

La cabellera de Berenice va ser exhibida a l’Exposició Universal de París de 1878 amb gran èxit, alguns crítics van qualificar l’obra de prodigi artístic.

La peça no és visitable en ningun museu doncs pertany a una col.lecció privada.

I als aficionats a l’astronomia, dir-lis que poden trobar la constel.lació Cabellera de Berenice (Coma Berenices) a l’oest de la de Lleó. No és fàcil de veure, però.

 

Ambrogio Borghi solament va viure trenta-vuit anys. Tot i la seva curta vida, ens ha deixat obres que manifesten la seva qualitat artística. Un exemple és aquesta representació de Berenice, qui va ser la primera reina ptolemaica d’Egipte.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: