LA CASA COMALAT

Entrada interior, l’escala, i a la seva dreta porteta d’on es troba la porteria.

Archivo:Salvador.Valeri.i.Pupurull.Casa Comalat.Back.Detail.2.Barcelona.JPG

Façana i entrada del carrer Còrsega.

Balconades.

Façana de l’Avinguda Diagonal.

Detall d’una finestra.

Una de les portes modernistes.

Vista de l’ondulada i colorista façana.

La Casa Comalat és un edifici modernista situat al número 442 de l’avinguda Diagonal i amb façana posterior al número 316 de la calle Còrsega de Barcelona. Va ser un projecte realitzat en cinc anys, del 1906 al 1911 per Salvador Valeri i Pupurull.

Salvador Valeri pertany a la segona generació d’arquitectes modernistes. La seva obra és caracteritzada entre altres elements per l’ús dels frontons ondulats. Aixó és pot veure en aquest sorprenent edifici on entre molts altres detalls, resalten ondulacions vegetals i orgàniques.

La façana principal de la Diagonal està realitzada en pedra, que en ser del modernisme tardà, està concebuda amb un gran decorativisme. En la seva part baixa, la porta és de fusta amb forja de ferro i als seus costats es troben dos grans balcons de gran originalitat, que fan evocar elements orgànics i tenen certa semblança gaudiana amb la casa Batlló. Una tribuna central correguda es troba entre els pisos principal i primer, sent coronada amb un pinacle afilat. La resta de la façana es compon de balcons amb les seves bases decorades escultòricament i les baranes de ferro forjat de gran curvatura. La part superior de la façana està rematada per una obertura calada i amb gran ornamentació floral tallada en pedra en tot el seu voltant i coronada per la part posterior de l’obertura per una torre amb forma de gorra de arlequí revestida amb ceràmica vidriada de color verd .
La part del carrer Còrsega és totalment colorista en la decoració a base de ceràmica policromada estesa per tota la façana realitzada per l’artista Lluís Bru i Salelles amb forma tota ondulant i amb galeries de fusta tancades per persianes.

El seu interior no és menys espectacular: a més d’un esplèndid pis de mosaics, completa l’ambient un mobiliari exquisit i de formes extremes, el vestibul és impressionant.

Aquesta és sens dubte l’obra més representativa de Salvador Valeri. La situació de la casa Comalat va permetre a l’arquitecte crear dues façanes diferenciades. La principal, com comentava abans, en pedra amb grans balcons de formes orgàniques i la posterior, per a la qual l’arquitecte va reservar el color i les formes arriscades: dos amb un, un autèntic luxe del que no poden pressumir tots el edificis modernistes, incloent-hi alguns de ben emblemàtics.

Per saber més de Salvador Valeri: http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0069013

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: