LA CASA DE LA LACTÀNCIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

La façana de la Casa de la Lactància.

Detall de la façana.

Antiga imatge del coronament de la façana.

La sala central.

Decoració del primer pis.

Mosaic de Lluís Bru.

 

Crida l’atenció l’edifici que ens trobem als números 475 i 477 de la Gran Via de Barcelona. Es una bonica casa modernista amb una façana parcialment blavosa, finestres neogòtiques i un relleu escultòric que és una al·legoria de la infància per recordar els orígens de l’edifici que, evidentment, no passa desapercebut: és el casal d’avis Francesc Layret, antigament la Casa de la Lactància.

I a l’interior es conserven bé els vitralls modernistes, les baranes de ferro forjat i els arrambadors de mosaic en ceràmica. El vestíbul i el saló central són els espais que millor conserven la seva fisonomia original. El vestíbul, un petit espai quadrangular al que s’accedeix des del portal principal, conté l’escala que porta a planta baixa, realitzada amb mosaics geomètrics bicolors i la petja de marbre gris. Els murs d’aquesta estança estan revestits de morter que, a l’alçada del forjat, es converteixen en esgrafiats a base de rams de flors. Al final de l’escala s’obre un gran arc de perfil ondulant i amb els muntants esculpits en forma d’arbre. Entre el fullatge apareixen els busts d’un home i d’una dona de la que sorgeixen branques amb poncelles de flors que són, en realitat, busts d’infants.

L’edifici va ser, com dèiem, la Casa de la Lactància que es va construir com un projecte de mecenatge social per atendre i alimentar els nens de famílies amb pocs mitjans. La raó del seu projecte va ser intentar mitigar l’alta mortalitat infantil que patia Barcelona, cuitat en la que entre final del segle XIX i començament del XX tenia unes dues-centes morts infantils per cada mil naixements.

El centre era el lloc on les nodrisses donaven el pit a nens aliens a canvi d’uns diners i eren ateses mares amb pocs recursos i els seus nadons.

Aquest hospital maternal va funcionar com a tal fins a començament de la dècada dels vuitanta del segle passat, després es transformaria en una llar per gent gran: el citat casal d’avis Francesc Layret.

Al primer pis, on hi ha una biblioteca, en que hi havia abans de la transformació, era una sala de repòs i d’observació de mares. També es feien sessions de preparació al part i es projectava algun documental. En quant a les habitacions, eren petites, cosa que no ha canviat.

Aquesta Casa de la Lactància va ser projectada el 1907 per l’arquitecte Pere Falqués, però va ser Antoni Falguera, arquitecte municipal, qui es va ocupar de la construcció des de 1908 fins que la va acabar el 1913.

L’edifici que es va fer és d’altura mitjana amb una estructura en alçat que comprèn semisoterrani, planta baixa, un pis, àtic reculat i terrat.

En quant als adornaments, té mènsules esculpides amb diverses escultures amb alguna mutilació per la guerra civil. Els relleus de les mènsules representen un infant amb un biberó i un infant amb un barret i una nena llepant-se el dit.

Sobre el portal principal s’hi obre una finestra coronella d’arcs trilobulats amb mainells de capitell floral i amb quatre medallons als carcanyols, representant busts de dones joves.

Sobre aquesta finestra hi reposa un gran frontó escalonat que conté un relleu d’Eusebi Arnau que representa Barcelona entronitzada alletant un infant, flanquejada per obrers i pescadors que apel·len a la seva caritat oferint els seus nadons.

La façana interior també era modernista amb nou arcs, però va ser enderrocada per ampliar el centre aprofitant el seu pati interior.

En efecte, l’any 1968 l’edifici va ser àmpliament reformat, donant lloc a la remunta d’un àtic i a un sistema de comunicació entre plantes completament nou.

Finalment, un fet que s’ha donat una sola vegada, almenys fins ara: un resident que havia nascut aquí, va morir aquí: per aquesta persona aquest va ser un lloc per néixer i lloc per morir, tot un cicle vital.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: