LA CASA DE LES PUNXES

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Vista de la majestuosa Casa de les Punxes.

L’entrada des de dins.

Escala.

Espai interior.

Sostre i finestres.

Sostre i vitralls.

Sostre i vitralls.

Representació de Sant Jordi a l’exterior.

Finestres.

Detall d’una torre.

 

Es impossible passar a l’alçada del número 420 de la Diagonal i no quedar sorprès per la majestuositat de l’immoble que contemplem. Es tracta de la inconfusible Casa de les Punxes amb les seves característiques torres en forma d’agulla o “punxa”, un edifici que es troba a mig camí entre un castell medieval i un palau de conte de fades.

Com és sabut, l’immoble, un dels més singulars de Barcelona i declarat monument històric nacional el 1975, és obra d’un dels grans arquitectes del modernisme: Josep Puig i Cadafalch.

L’arquitecte mataroní va rebre l’encàrrec de l’industrial Bartomeu Terradas l’any  1905. Es tractava de què Terradas volia fer  un valuós regal a les seves tres germanes i això explica que l’edifici sigui en realitat tres en un i que comprengui els números 416, 418 i 420 de la Diagonal.

Com corresponia en aquella època, les tres germanes viurien en el pis principal de cada una de les finques, com feien tots els propietaris. Aquests pisos principals tenien uns 600 metres quadrats. Com es veu, per espai, que no falti.

En quant a les tres plantes superior, també com era normal en aquell temps, es llogaven a gent de diners. Encara que els pisos eren més petits, tenien més de dos-cents metre quadrats.

A dalt, al terrat, hi havia tres cases on vivien els tres porters de cada una de les finques. També es trobaven al terrat les carboneres, cosa que va ser trencadora en aquella època perquè fins llavors s’instal.laven al soterrani o com a molt, als baixos. En quant a les sis torres, es van destinar a magatzems i trasters.

Així era fa un segle però les coses, com ja sabem, amb el pas del temps van anar canviant i últimament el que quedava eren algunes vivendes de renda antiga i algun negoci.

Fa uns anys l’edifici va ser adquirit per una immobiliària que va fet una rehabilitació molt rigorosa respectant totalment el disseny original i fins i tot recuperant elements de Puig i Cadafalch que s’havien perdut en anteriors reformes.

Així, la Casa de les Punxes ha obert portes per ser visitada pel públic en general (evidentment pagant). La zona visitable és l’entrada del número 420, la que fa cantonada amb el carrer Rosselló. Es pot veure la planta noble de l’edifici i el terrat que té unes boniques vistes sobre Barcelona.

Per cert, els nous propietaris han decidit dedicar part de l’edifici a la recreació de la llegenda de Sant Jordi i el drac, amb efectes especials i tot (en tres dimensions i miralls màgics). El que s’hagi instal.lat en un edifici que per fora sembla tenir forma de castell medieval, invita i és una manera d’atreure turistes i visitants joves, cosa que va bé per fer caixa.

Per la recreació de la llegenda del patró de Catalunya s’han rodat imatges a localitats com Cardona amb actors reals i el drac és una imatge en tres dimensions. Cal aclarir que s’ha optat per canviar el final de la història. A Catalunya s’explica que Sant Jordi se’n va una vegada ha matat el drac. La Casa de les Punxes ha considerat més convenient agafar el final de la versió anglosaxona perquè com ja sabem, al Regne Unit, Sant Jordi és molt venerat i també és patró. Així que el que veurem és un final que sembla el d’una pel.lícula: Sant Jordi es converteix en príncep i es casa amb la princesa.

Al marge d’aquest aspecte tan pel.liculer, hi trobarem amplia informació sobre la història de l’edifici i, per exemple, a les torres se situen espais per explicar l’obra d’un visionari com Puig i Cadafalch.

Es pot discutir sobre si la visita que  ens proposa l’empresa propietària de l’edifici és la més adequada, si potser caldria poder veure molt més espai modernista (comparativament hi ha més informació que no visualització in situ) i menys llegenda de Sant Jordi. En qualsevol cas, poder contemplar algunes habitacions i les vistes que es poden gaudir des del terrat sempre resulta atractiu.

En aquest vídeo, el reposable de la rehabilitació de l’edifici, l’arquitecte Jaume Falguera, ens en dóna més detalls:

I en aquest altre trobareu informació sobre la vista guiada que es pot fer:

El web de la Casa de les Punxes és http://www.casadelespunxes.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: