LA CASA SAYRACH

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’elegància de la Casa Sayrach.

Vista frontal de l’entrada.

Detall del sostre i llum.

Detall de la decoració.

Finestres de prop.

Detalls decoratius.

Decoració de l’escala.

Vista general de la doble façana.

 

Un dels últims però també espectaculars exemples de Modernisme a Barcelona, el trobem a la cantonada del carrer Enric Granados amb l’avinguda Diagonal. Es la Casa Sayrach.

L’edifici va ser construit per Manuel Sayrach i Carreras, nascut al poble de Sants (encara aquesta localitat no havia estat annexionada a Barcelona).

Aquesta obra arquitectònica mostra la seva influència gaudiniana, especialment en aquells aspectes ornamentals de caràcter simbòlic.

De fet, la casa Sayrach son en realitat dues que va construir entre 1918 i 1926. La primera d’elles, la de la cantonada de l’avinguda Diagonal, va guanyar el concurs anual d’edificis artístics de l’Ajuntament de Barcelona.

Com a curiositat, es pot dit que Manuel Sayrach es va dedicar també a escriure obres dramàtiques i poemes.

La casa Sayrach està considerada com l’última que va ser aixecada segons els cànons de l’estil modernista. Era l’any 1918. Aquest edifici era propietat del pare de l’arquitecte que la va projectar, Manuel Sayrach i Carabassa, qui va viure en el principal, com corresponia als propietaris en aquell temps i, d’aquí el seu nom del pis “principal”.

Just al costat hi ha, com s’ha dit, l’altra casa projectada al 1926 pel mateix Sayrach i destinada també a habitatges.

Manuel Sayrach deixa molt poca obra arquitectònica, ja que gaudia de molt bona salut econòmica i s’ho podia permetre. Crea un estil estètic gairebé filosòfic i molt personal, amb una gran originalitat ornamental mantenint una proximitat estètica en alguns detalls d’abarrocades formes vegetals que l’emmarquen en el modernisme.

 

Manuel Sayrach i Carreras (1886 – 1937), arquitecte i escriptor.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: