LA COL.LECCIÓ D’ART ROMÀNIC DEL MNAC

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Absis de Sant Climent de Taüll.

Frontal d’altar d’Esquius.

Lipsanoteca de Taüll.

Capitell amb entrellaçats.

 

Frontal d’altar d’Avià.

Capitell de Santa Maria de Besalú.

Arqueta de la Resurrecció.

Copó de la Cerdanya.

 

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) comprèn totes les arts (escultura, pintura, arts de l’objecte, dibuixos, gravats, cartells, col·lecció de fotografia i col·lecció de numismàtica) i té la missió d’explicar el conjunt de l’art català, des del romànic fins a mitjan segle XX.

Precisament, la col·lecció d’art romànic és una de les més valorades del MNAC per la important sèrie de conjunts de pintura mural, que és única al món.

Les pintures, procedents en gran part de les esglésies romàniques dels Pirineus, van ser comprades i traslladades al Museu majoritàriament entre 1919 i 1923 per evitar que fossin exportades.

La col·lecció comprèn obres dels segles XI, XII i XIII i es completa amb uns rics fons de pintura sobre taula –que és el conjunt més numerós i antic de l’Europa romànica–, talla en fusta –són cèlebres els davallaments i les majestats–, orfebreria –s’ha de destacar els esmalts de Llemotges– i escultura en pedra.

Com que la major part de les peces son de procedència catalana, això ens permet tenir una molt bona perspectiva de com va ser l’evolució de l’art romànic a Catalunya.

Al mateix temps, sempre que és possible, es fa una comparació amb altres obres hispàniques o europees.

Paral·lelament, les obres també permeten tractar altres aspectes del romànic sobre iconografia, tècniques, etc.

Com que l’art romànic és el primer moviment artístic medieval que va resultar ser de caràcter internacional al continent europeu, questa exposició ens permet conèixer no sols l’estat d’aquest corrent artístic al nostre país durant els segles esmentats, sinó tenir una idea de com va anar evolucionant a Europa.

La visita és imprescindible per tots aquells que vulguin aprofundir coneixements sobre el romànic (és bastant freqüent veure en aquestes sales estudiants d’història amb una llibreta i un bolígraf a la mà prenent apunts).

 

El MNAC, un temple de l’art català.

El seu web és http://www.museunacional.cat/ca

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: