LA COVA FUMADA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Aquest local ni tan sols necessita identificar-se a la porta amb rètol.

A la Barceloneta saben -i molta gent de fora del  barri també- que és La Cova Fumada

El seu ambient és absolutament popular.

El local es manté fidel als seus inicis sense caure en les noves modes dels locals de restauració.

Manté detalls com aquest.

Els escuradents de fusta i el llapis amb el que a vegades s’escriu el compte al marbre de la barra.

No amaguen les seves preferències futbolístiques.

Un parell de bombes.

Heu sentit a parlar de la bomba de la Barceloneta?

No us alarmeu, no es tracta de ningun explosiu que hagi sobreviscut a la guerra civil. Es tracta d’un plat tant típic com senzill que consisteix en una patata arrebossada farcida de carn a la que se li pot afegir allioli o picant.

Doncs segons explica alguna llegenda, les bombes es van inventar en els anys cinquanta en una antiga bodega del carrer Baluart nº 56 que encara existeix i que ni tan sols llueix el seu nom a l’entrada com faria qualsevol bar o restaurant. Però tan s’hi val perquè tots el veïns de la Barceloneta saben que encara que no ho digui en ningun lloc, el nom del local és La Cova Fumada.

I només arribar ens adonarem de que estem en un dels establiments amb més solera i més autèntics de Barcelona i totalment d’acord amb el seu context.

Es lògic, perquè la Barceloneta és un barri amb un perfil clarament definit en el que se sumen totes les tradicions relacionades amb l’ambient portuari, a l’activitat dels pescadors i a la indústria. La Maquinista va donar vida a un dels diversos carrers estrets de la zona i també va donar vida per uns habitatges que no passaven de 35 m2. Per això els bars es van convertir en lloc de descans i fins i tot d’inici de jornada on prendre aiguardent o jugar a les cartes.

I d’aquesta Barcelona popular queden pocs establiments perquè la modernitat ha difuminat la majoria de les tasques que freqüentaven els pescadors. La cova fumada és un dels últims reductes del barri on encara es viu a la manera dels habitants de la Barceloneta.

La bodega va ser fundada el 1944 i encara conserva els seus barrils i les seves taules de marbre d’ambient absolutament informal.

La cuina es troba a la vista i ens presenta tapes i petits plats casolans amb el peix com ingredient destacat. El lloc és molt concorregut i segons l’hora, s’ha de fer cua a la porta. Això es molt bon senyal perquè ja s’ha apuntat que està totalment al marge de les modes actuals.

Té detalls curiosos com els escuradents de fusta o el que s’escrigui el compte amb llapis en el marbre de la barra.

Es evident que aquí no tot son les bombes; com bon barri mariner, ofereix a la clientela peix fresc i variat: calamars a la romana, arengades, sardines, polp, gambes, tallarines… peix fresc que acaba d’arribar de la llotja i que passa per davant dels nostres ulls.

I atenció al cafè, al tallat, al que li posen una mica de licor i escorça de llimona.

Gastronòmicament La cova fumada és totalment recomanable però, això sí, l’establiment és d’una rusticitat absoluta, un local obsolet, que no té res a veure amb el disseny i la moda però que, en canvi, pel seu sabor, la seva gent, pel que representa i perquè té allò que el disseny per sí sol no pot aportar, ànima, és un lloc amb encant que mereix una visita. L’ambient que es respira és d’una autenticitat absoluta, tant autèntic com allò que es serveix al plat.

El seu facebook és https://www.facebook.com/pages/La-Cova-Fumada/167510036619950

 

Aquí tenim les ànimes de La Cova Fumada: La Palmira (amb unes quantes bombes a la safata), els seus fills Josep Maria i Magí Solé a la dreta (nets de de la fundadora, l’àvia Maria). Rere la Palmira, Guillem, fill de’en Magí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: