LA DECADÈNCIA DE NERO GOLDEN, DE SALMAN RUSHDIE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Avui parlem de la recent novel.la de Salman Rushdie, La decadència del Nero Golden, un thriller modern emmarcat en el context cultural, social i polític de l’Amèrica del Nord actual. El llibre, a través de la pròpia literatura, el cine i la cultura pop, ens presenta tot un elenc de personatges, com un jove aspirant a realitzador cinematogràfic que es veu involucrat en els foscs assumptes de la família Golden que amaga molts secrets i està condemnada a la tragèdia. Per aquest jove, tot això serà un procés que el farà madurar i el permetrà conèixer els seus propis límits. D’altra banda, la decadència del patriarca de la família, Nero Golden, no és més que un reflex de l’arribada al poder de Donald Trump i dels profunds canvis de la societat d’aquell país.

Dèiem que la novel.la és un thriller modern. Doncs és que adaptar una història literària a l’actual realitat dels Estats Units difícilment pot desembocar en alguna altra cosa que no sigui un thriller, i així ho ha entès Rushdie, tant àcid i lúcid com gairebé sempre.

Ens presenta a aquest Nero Golden, un misteriós multimilionari de setanta anys i els tres fills adults que s’instal.len en una cèntrica mansió a Nova York. Això passa el mateix dia de la presa de possessió de Barack Obama. Son musulmans encara que nop practicants i provenen de Bombai. Allà van deixar una dolorosa tragèdia: la mort de la senyora Golden víctima de l’atemptat de novembre de 2008 a Lashkar-e-Taiba contra l’Hotel Taj Mahal Papalce and Tower. Precisament, els motius pels que la tragèdia va despertar en Nero el desig de trencar amb el passat constitueix el quid de la història de fons.

Disposats a començar una nova vida, els Golden son gent excèntrica i poderosa, i tenen un passat que amaguen. Aviat es converteixen en el centre de totes les mirades però és René, el jove director de cine a qui ens referíem al començament, qui aconsegueix guanyar-se la seva confiança i accedir a l’interior de la casa. Mentrestant, un perillós pallasso amb un discurs fanàtic, comença la carrera per convertir-se en el pròxim president dels Estats Units i succeir Obama.

Mentre, els Golden es reinventen o almenys tracten de fer-ho, especialment després de l’arribada de la segona i nova esposa de Nero, Vasilisa. Quan això passa, els fills abandonen la casa familiar.

Per la seva banda, René ja se n’ha adonat de que explicar la història de la família és el projecte que estava buscant sense trobar-lo i voldrà fer una pel.lícula sobre ells.

Així, l’acció del llibre va des de l’arribada d’Obama a la Casa Blanca fins a la irrupció de Trump. Son vuit anys de la vida dels Estats Units que Rushdie va repassant: la pujada del Tea Party i el seu conservadurisme, el feminisme o, és clar, el sorgiment del futur nou president, un personatge mal educat, narcisista, ambiciós i expert en manipular els mitjans de comunicació.

A aquesta novel.la se l’ha comparada amb El Gran Gatsby o Retorn a Brideshead pel componen temàtic entorn de la riquesa i la decadència posterior; alguna cosa d’elles té. A més inclou un suïcidi, assassinats i, per descomptat, tractant-se d’algú que es diu Nero, no podia faltar un incendi.

Es per això que La decadència del Nero Golden ve a ser una mena de moderna foguera de les vanitats en un Nova York que veiem per dins i per fora. Àcida narració que denuncia la societat del Nord d’Amèrica.

 

 

Salman Rushdie és de Bombai, com els protagonistes de la novel.la que és la tretzena que ha escrit, entre les que destaquen títols com Fills de la mitjanit que va guanyar el Premi Booker o Els versos satànics, obra que com se sap va posar en perill la seva vida amenaçada pels integristes musulmans.

A més del premi Booker ha rebut d’altres com el Whitbread, els premis a l’autor de l’any a Gran Bretanya i a Alemanya, el Gran Premi de Budapest de Literatura, el Cavour, o el premi Nacional de les Arts dels Estats Units.

Té d’altres reconeixments com l’Ordre de les Arts i les Lletres fancesa.

La seva obra ja ha sigut traduïda a més de quaranta idiomes.

El web de Rushdie és http://www.salmanrushdie.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: