LA FAVORITA, DE YORGOS LANTHIMOS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Olivia Colman és Ana, reina d’Anglaterra, un personatge de temperament molt variable.

Rachel Weisz és Lady Sarah, la favorita, la que manega el palau i el govern.

Emma Stone és Abigail Masham, una noble en hores baixes que trobarà possibilitats de tornar a escalar socialment.

 

Som al començament del segle XVIII. Anglaterra es troba en guerra amb França. La fràgil reina Ana ocupa el tron i la seva amiga íntima Lady Sarah Churchill, governa el país en el seu lloc mentre al mateix temps també s’ocupa de la mala salut de la reina i del seu irregular temperament.

Arriba una nova criada, Abigail Masham, una noia amb carisma que es guanya la simpatia de Sarah qui esdevindrà la seva protectora, i per la seva part, Abigail hi veu la possibilitat de tornar a les seves arrels aristocràtiques.

A mesura que la política de la guerra ocupa gran part del temps de Sarah, Abigail omple el buit que aquesta deixa com companya de la reina. La seva creixent amistat li dóna la oportunitat de complir les seves ambicions i no permetrà que ningú s’interposi en el seu camí.   

Encara que el director grec Yorgos Lanthimos té una filmografia curta, aquesta és suficient com per haver marcat un clar estil molt definit tant visual com temàtic, fixant-se especialment en aquells elements àcids que marquen les relacions de la família, de la parella o del individu en general.

No hi ha cap dubte de què és un realitzador provocador, morbós i atípic i La favorita no n’és una excepció perquè el seu particular univers és recognoscible, un univers que en el pla tècnic consisteix en la utilització de grans angulars, ulls de peix o contrapicats.

A La favorita ens mostra una reina de temperament voluble: depressiva, entusiasta, insegura… i sexualment activa. Viu rodejada de disset conills amb els que pretén substituir -emocionalment- les disset criatures que va perdre, algunes ja abans de néixer. Per cert, aquest personatge estrambòtic és magníficament interpretat per l’actriu Olivia Colman.

Al seu costat, veiem a la seva amiga i també amant Sara Churchill, comtessa de Marlborough, una dona intel.ligent, freda i a la que li agrada manar. Es la favorita, la que manega els assumptes de palau. I com en el cas anterior, també cal dir que hi ha una gran interpretació per part de Rachel Weisz.

I el trio es completa amb Abigail Masham, una noble molt vinguda a menys però amb més que suficient astúcia com per tornar a escalar socialment. Es diria que és una professional de la supervivència. I per no ser menys, també cal dir que Emma Stone broda el paper.

Així que assistirem a un duel entre Sarah i Abigail que barreja encant, malícia i caricatura. Dues trepes.

El joc que ofereix el conjunt d’aquests tres personatges serveix per retratar el costat més fosc de la personalitat de l’ésser humà.

D’aquesta manera l’atípic Lanthimos fa una radiografia molt peculiar de l’armament, en aquest cas femení, i de les subtils tècniques que s’utilitzen per manegar-lo: suggestiva manipulació o l’afalagament, entre d’altres. També ens mostra l’absurditat de les convencions socials i els vincles que hi ha entre el poder, la humiliació i la mesquinesa.

 

Yorgos Lanthimos no té encara una filmografia molt àmplia però el cert és que ja ha guanyat diversos guardons. El seu estil visual ha cridat molt l’atenció i fins i tot alguns l’etiqueten com un visionari. Aquí el veiem amb Emma Stone durant un descans del rodatge de La favorita.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: