LA FORMA DEL AGUA, DE GUILLERMO DEL TORO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


Sally Hawkins és Elisa, una dona muda que treballa de conserge en un laboratori governamental.

Un dia descobreix un experiment classificat com secret: en aquest laboratori es troba reclòs un home amfibi (Doug Jones).

 

 

Ens trobem als Estats Units el 1962, en plena Guerra Freda. En un molt discret laboratori governamental d’alta seguretat on treballa de conserge, la solitària i muda Elisa està atrapada en una vida regida per l’aïllament. Però tot canvia per sempre quan, junt a la seva companya de feines de neteja Zelda, descobreix un experiment classificat com secret: en aquest laboratori es troba reclòs un home amfibi del que s’enamorarà.

Aquesta és la sinopsi de La forma del agua, l’última pel.lícula de Guillermo del Toro. Es evident que el director mexicà no ha perdut ni la fidelitat i la passió per les històries, ambients i personatges que el fascinaven de petit. Això fa que el seu cine sigui sempre identificable amb les seves històries fantàstiques d’una poètica molt personal i una atmosfera que transporta a pel.lícules del passat. I és que quan del Toro creu en un projecte, per arriscat que sigui, posa tot el que calgui: escultors per crear els estranys personatges que imagina i dibuixants per dissenyar l’univers que els ha d’envoltar, un univers retro tan propi d’aquest director.

El film sap, a la seva personal manera, seduir perquè té poesia i fa una mena de recreació molt particular i sense puritanisme de La Bella i la bèstia. I això que aquí la bella no és una dona físicament glamurosa que diguem, ni tan sols pot parlar, és muda, però està disposada a embarcar-se un una aventura aparentment irracional en començar una relació amorosa amb un monstre que, això sí, és més humà que els humans que l’estan esclavitzant.

No ens hem de parar en la simple imatge superficial de la pel.lícula, hem de saber llegir-la: no solament hi ha un monstre sinó també una muda, una negra i un homosexual, personatges que no son monstres però que per determinat tipus de gent son anormals. Es per això que Guillermo del Toro els oposa al personatge de Richard Strickland, la figura de l’ordre implacable. Pot ser per això el cognom és Strickland perquè suggereix la traducció per “país estricte”.

Així que no ens equivoquem, la cinta és tota una metàfora, molt peculiar, sobre el sistema social homogeneïtzador i la resistència d’aquells individus que s’alien per intentar ser feliços com poden.

Mereixen esment els actors, especialment Sally Hawkins (Elisa) perquè l’optimisme i calidesa que desprèn és imprescindible perquè encaixi amb un personatge que és fràgil però que pren decisions valentes. I també hem de citar a Doug Jones, el monstre amfibi, perquè dóna una lliçó de gestualitat corpòria, cosa que no li és nova perquè ell va ser el faune de El laberinto del fauno, film també de del Toro.

No cal dir que La forma del agua és una pel.lícula estranya i per això, no per tots els públics; és un d’aquells films que o hi entres o et quedes fora. Però si hi entrem i empatitzem amb la cinta i la seva història d’amor entre l’ésser amfibi i la noia muda -“ell em veu i no li dono pena per ser incompleta” diu Elisa- ens trobarem amb una pel.lícula que parla de compassió i del caliu que es poden donar els condemnats a ser marginals, que parla de sensacions i de la capacitat d’estimar en les circumstàncies més dures. Aquesta serà la nostra recompensa si entrem en aquesta història de cinema fantàstic.

 

 

 

Aquí tenim a Guillermo del Toro lluint el Lleó d’Or que va guanyar a Venècia per La forma del agua, la seva millor pel.lícula des de El laberinto del fauno.

Del Toro diu que molts de nosaltres només tenim idees fixes, així que els contes de fades son l’antídot, una forma d’arribar a les emocions.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: