LA HIJA DE LA ESPAÑOLA, DE KARINA SAINZ BORGO

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Una mestra de Caracas, Veneçuela, mor després de patir una llarga malaltia. A la filla de la difunta, una dona soltera de trenta-vuit anys de nom Adelaida, no li queda més remei que afrontar el dol mentre observa la degradació social del país: agents de policia corruptes, militars estraperlistes, bandes emparades pel govern que saquegen i destrueixen impunement, i ciutadans atemorits per tot el que està passant.

Circumstàncies fortuïtes faran que la protagonista s’aliï amb un estudiant que ha conegut els calabossos on es tortura els dissidents, però aquest recolzament no impedirà que acabi buscant la manera d’abandonar el país abans de que sigui massa tard.

Poc temps després de l’enterrament de la mare, Adelaida es troba amb la seva casa presa per un grup de dones que estan sota les ordres de la Mariscala. Corre a picar a la porta de la seva veïna i ningú contesta. Aquesta veïna és Aurora Peralta, coneguda com “la filla de l’espanyola”. Aurora no obre perquè ha mort, però sobre la taula del saló ha deixat una cosa que pot ser un petit tresor: una carta on se li comunica que li han concedit el passaport espanyol. Això vol dir que Adelaida només hauria de desfer-se del cadàver que ha trobat estès a terra i usurpar la seva identitat, aquesta suplantació de personalitat li permetria fugir del país. 

Aquest és el punyent tema del que tracta La hija de la española, la novel.la debut de la periodista cultural veneçolana Karina Sainz Borgo. Primera novel.la i tot apunta a primer èxit doncs fa ben poc que l’obra és a les llibreries i ja s’està traduint a quinze idiomes.

No es tracta d’una història basada en la vida de Sainz, però sí que té alguns elements coincidents perquè ella mateixa és filla d’un espanyol i ja fa una dotzena d’anys que va deixar Veneçuela per instal.lar-se a Madrid. A part de què aquesta periodista sap de què parla, un element clau per explicar l’interès que ha aixecat la novel.la és que està ambientada en un país que tots sabem que es troba en aquests moments en l’ull de l’huracà.

Sainz pinta un escenari veneçolà gairebé dantesc, molt dramàtic, amb escassetat d’aliments i medicines que s’explica per la perpetuació d’un govern corrupte a base d’imposar la por i el terror si fa falta. Es un país governat per un tirà amb una radicalitat que ha infectat una part de la població fent que sorgeixi el pitjor de la condició humana.

El més curiós és que el llibre va sorgir de manera fortuïta. Sainz va començar el relat fa dos anys i ho va fer sense ninguna intencionalitat de publicar, simplement tenia la necessitat de posar sobre el paper el que sentia per la situació del seu país com si per ella escriure-ho fos una catarsi. Finalment una editora que coneixia li va preguntar pel que estava escrivint i li va demanar que li ho enviés. El resultat ja el coneixem.

L’obra té la voluntat d’explicar com pot naufragar un país en un procés progressiu de deshumanització i eliminació del individu entès con un ésser lliure; és una novel.la que vol que molta gent se senti retratada, tot aquell que és un perdedor, un migrant, que simplement sent que es troba de pas.

Està plena d’al.legories. La Mariscala, per exemple, un personatge que té poder, és la representació del totalitarisme, de l’excés precisament de poder.

Un altre element de l’obra és la reflexió que deixa sobre com una nació es fa amb el concurs de gent diversa: argentins, madrilenys, xilens, gallecs… hi van apareixen perquè és amb aquesta diversitat amb la que l’autora -filla de madrileny com hem dit- va créixer.

A aquells que decideixin comprar el llibre cal aclarir-lis que encara que la història es basa en l’actual Veneçuela, la narració no s’ajusta de manera absoluta a la situació real del país, ho fa a través d’aproximacions que son les mencionades al.legories, i el que sí fa es posar rostre humà a les noticies sovint despersonalitzades que ens arriben pels mitjans.

Potent debut, amb tema oportú, el de Karina Sainz Borgo.

 

La periodista cultural veneçolana resident a Madrid, Karina Sainz Borgo.

Debuta en novel.la amb La hija de la española, obra que apunta a bestseller.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: