LA MARE DE DÉU DELS CONSELLERS, DE LLUÍS DALMAU

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

 

 

La mare de Déu dels Consellers, dita també la Verge dels Consellers, era el retaule de la capella de la Casa de la Ciutat de Barcelona. Aquesta capella es va acabar de construir el 1410 i el govern municipal va voler decorar-la amb ornaments i mobiliari. El 1443 es va acordar encarregar el retaule al millor pintor que es pogués trobar que va resultar ser el valencià Lluís Dalmau. Aquest va acabar l’obra dos anys després.

En ella, la inspiració en Jan van Eyck és bastant evident i es manifesta sobre tot en la disposició de les figures així com també en l’arquitectura i en el caràcter realista dels retrats.

Una dada important que hem de tenir en compte és que van Eyck va estar a Espanya i sembla probable la seva estada a València cap al 1428; d’aquesta manera la Corona d’Aragó recull la influència de la pintura flamenca bastant més aviat que els altres estats de la Península, però sembla que en el cas de Dalmau la influència li va venir sobre tot per un viatge que va fer a Flandes.

En l’obra observem una gran riquesa cromàtica obtinguda pel recurs de la tècnica del temple amb veladures a l’oli que proporciona una gran varietat de matisos.

També veiem una gran cura en els de detalls paisatgístics que es presenten en l’obertura de les finestres en el fons arquitectònic, cosa que expandeix la profunditat.

Es important l’organització compositiva molt cuidada que vol ressaltar la verge.

Aquesta és una de les grans obres mestres del gòtic que es pot contemplar al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Per saber més de Dalmau cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: