LA MIRADA INVISIBLE, DE DIEGO LERMAN

Argentina, 1982. En temps de dictadura i repressió, Maria Teresa treballa com professora en un col.legi d’èlit a Buenos Aires. Un dia, perseguint un gandul que fa olor a tabac, s’amaga als lavabos dels nois per sorprendre als que fumen i poder així portar-los davant el director. Poc a poc això va esdevenint un hàbit foscament excitant. Res no passa inadvertit a la seva mirada: és la mirada del carceller, de l’amo o de la perversitat. No és de la violació de les regles, sinò de la seva aplicació a ultrança d’on sorgirà el desviament, de la rigurosa vigilància d’una rectitut completa, de la custodia inflexible d’una normalitat total i, també, atroç.

Per això la pel.lícula te la seva força en la plasmació d’una atmosfera asfixiant i malaltisa que ens transmet l’ambient de l’època del final de la dictadura. Aquesta professora, una dona reprimida sexualment, aprofita la consigna de vigilar els seus alumnes adolescents per tafanejar amagada en un water dels lavabos masculins, especialment un noi que l’atreu. Un vici pel que acabarà pagant un alt preu.

Amb correspondència amb la rigidesa del centre escolar, aquest film de l’argentí Diego Lerman és fred i desdramatitzat amb una abservació implacable dels actes quotidians del col.legi.

Així, Lerman explica la història amb equanimitat a partir d’aquest ull invisible que és la mirada de la jove professora, una voyeuse que amaga les seves obsessions sexuals espiant els nois.

Pel.lícula freda, concisa, gens panfletària, que es limita a explicar el que explica i funciona millor en la se va primera part que a l’última, és una mostra diferent del bon cinema argentí que ens arriba regularment. No obstant això, no és recomanable pels qui s’estimin més un cinema amb un cert toc comercial perquè aquí no trobaran gens i això més la fredor i amargor que destila, pot fer que resulti indigesta a més d’un.

El seu web és: http://www.lamiradainvisible.com.ar/

Per saber més del director Lerman: http://es.wikipedia.org/wiki/Diego_Lerman

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: