LA TRENA, DE LAETITIA COLOMBANI

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Badlapur, Índia: la Smita és una dalit (és a dir, una “intocable” per ser una pària, per pertànyer a una casta molt baixa) que sobreviu recollint els excrements d’una casta superior. Resignada a la seva condició, està decidida, en canvi, a lluitar perquè la seva filla no segueixi els seus passos: la petita anirà a l’escola i la seva vida serà digna i profitosa, encara que per aconseguir-ho la Smita hagi de desafiar les normes establertes.

Itàlia: a la Giulia li encanta treballar al taller familiar, l’últim de Palerm que confecciona perruques amb cabells autèntics. Hauria pogut anar a la universitat, però als setze anys va deixar l’institut per aprendre els secrets d’aquest ofici. Quan el seu pare pateix un accident i la Giulia descobreix que el negoci està a punt de fer fallida, afronta l’adversitat amb valentia i determinació.

Canadà: la Sarah és una advocada d’èxit a Montreal que ho ha sacrificat tot per la seva carrera: dos matrimonis fallits i tres fills a qui no ha vist créixer. Un dia, en el curs d’un judici, es desmaia, i aleshores la Sarah comprèn que la seva vida ha canviat radicalment i que haurà de triar què és el més important per a ella.

Amb aquesta narració commovedora, debuta com novel.lista Laetitia Colombani, abordant les històries de tres dones que, nascudes en continents diferents, comparteixen unes idees i uns sentiments que les uneixen en un poderós anhel de llibertat.

La Smita, la Giulia i la Sarah, òbviament, no es coneixen, però tenen en comú l’empenta i la tenacitat de les dones que rebutgen allò que el destí ha reservat per elles i es rebel·len contra les circumstàncies que les oprimeixen. Com fils invisibles, els seus camins s’entrellacen i van formant una trena que simbolitza la ferma voluntat de viure amb esperança i il·lusió.

Colombani va buscar a posta tres personatges que fossin quan més diferents millor: continents distints, cultures i religions també diferents, així com situacions i edats diferents. Però contra aquestes distàncies, el títol de la novel.la –La trena– dóna una clau important sobre el seu sentit perquè les històries s’entremesclen en un bon contrapunt narratiu per acabar nuant-se. I encara hi ha un altre element: el cabell és extremament resistent; davant d’un pes excessiu, es trenca abans el cuir cabellut que el cabell, per això simbolitza el vincle, la resistència extrema que és la qualitat que l’autora ha volgut donar als personatges.

El llibre és de lectura senzilla i ràpida -no son moltes pàgines, dues-centes-, però sí que resulta intens. I això que potser encara hagués guanyat més intensitat si en lloc d’estar narrat per una tercera persona ho hagués estat per cada personatge -possiblement resultaria més íntim-. Però tot i això és una obra que val la pena perquè toca temes interessants, per exemple, la situació de la Smita i de les castes a l’Índia i, en general, el paper de la dona als països asiàtics. O altres temes, com la lluita desesperada dels negocis tradicionals per sobreviure dins del mercat multinacional.

Aquesta és una novel.la que es pot considerar feminista o que, com a mínim, té elements feministes, possiblement influïts per obres d’escriptores com Virginia Woolf o Marguerita Duras, que van ser símbols del primer feminisme europeu. Així, l’autora ret homenatge a les dones i a la seva capacitat per lluitar davant les situacions adverses.

De Bordeus és Laetitia Colombani, qui ha dedicat bona part de la seva carrera professional al món del cinema on ha exercit com directora, actriu i guionista (ha treballat amb noms tant coneguts com Audrey Tautou, Emmanuelle Béart o Catherine Deneuve).

Amb La trena debuta com novel.lista. L’obra ja ha sigut traduïda a una trentena d’idiomes i ha rebut nombrosos premis internacionals com el Relay Voyageurs Readers, el Women of Economics Literary Trophy i el Crystal Globe per una primera novel.la.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: