LADY BIRD, DE GRETA GERWIG

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

Saoirse Ronan és Christine, una noia intel.ligent i esbojarrada que està a punt d’anar a la universitat.

Laurie Metcalf és la seva mare.

La filla veu en el canvi de residència per anar a la universitat, una possibilitat per deixar de dependre d’una mare que vol estar a sobre i poder madurar per sí sola.

 

Una jove estudiant que es fa dir “Lady Bird” es muda al nord de Califòrnia per passar allí el seu últim any d’institut. La jove, amb inclinacions artístiques i que somia viure a la costa est, tractarà de trobar el seu propi camí i definir-se fora de l’ombra protectora de la mare.

Aquest és el tema que ens planteja Lady Bird, la recent pel.lícula de Greta Gerwig, un nom destacat en el nou cine indie. Com directora, és el seu primer film en solitari però ja és prou coneguda perquè la seva parella artística i personal, Noah Baumbach, la va dirigir a Frances Ha i Mistress America, dues cintes que van ser co-escrites per ella.

En aquesta pel.lícula, Gerwig, com ja han fet abans alguns directors, trasllada algunes vivències personals de joventut que esdevenen la trama del film. Dit d’una altra manera, l’actriu protagonista, Saoirse Ronan és Greta Gerwig i si no, fixem-nos en aquestes dades: Gerwig, d’origen irlandès, va néixer a Sacramento a l’agosto de 1983, o sigui que tenia disset anys quan els atemptats a les torres bessones. La seva mare era infermera i el seu pare treballava com programador d’ordinadors; va estudiar en una escola catòlica i després va marxar a Nova York.

Per la seva part, la protagonista de Lady Bird té disset anys, viu a Sacramento (ciutat de la que vol marxar per matricular-se en una universitat novaiorquesa), veu per televisió les imatges de la guerra d’Iraq després de l’11 de setembre, la seva mare és infermera i el pare també és programador, encara que ara és a l’atur. A més, l’actriu Saoirse Ronan és irlandesa. O sigui que no hi dubtes: Lady Bird és Lady Gerwig, el component autobiogràfic és manifest i no hi ha intenció d’amagar-lo, i la bona i còmica interpretació de Ronan no fa sinó evocar una versió rejovenida de Gerwig.

L’acció se centra en el curs preuniversitari de Christine, una jove resolutiva, intel.ligent i esbojarrada. Els estudis els fa en una escola catòlica de Sacramento des d’on vol donar el salt a una universitat que li permeti abandonar la modesta vida de suburbi que porta i pugui arribar a un entorn on la cultura sigui un element vital.

La pel.lícula s’inicia amb una d’aquelles seqüències que ja et donen la pauta: la noia protagonista i la seva mare escolten els últims paràgrafs d’un audiollibre de Las uvas de la ira. Elles van en cotxe i la càmera, just davant, recull les seves llàgrimes. Es comèdia però també es plora.

No és que el tema que es toca sigui precisament nou, perquè l’elecció d’una universitat, el ball de l’institut, la primera relació sexual o la precarietat econòmica, ja ho hem vist en d’altres pel.lícules, però el mèrit perquè el film no caigui en el déjà vu és la seva espontaneïtat, la seva sensibilitat narrativa. A més, té una bonica fotografia que ens transporta al començament de la dècada passada.

Aquesta és la clau: una proposta temàtica ja coneguda es transforma gràcies a la correcció i fluïdesa narrativa, que ens va explicant els anhels i dubtes d’una noia que s’ofega en el petit món on ha crescut. Més que la història, és la l’hàbil simplicitat amb la que és explicada, cosa que fa que sigui més que una simple pel.lícula sobre el final de l’institut per convertir-se en un interessant autoretrat emocional de la pròpia directora.

 

Greta Gerwig és la directora i guionista de la pel.lícula. Amb Lady Bird s’estrena com directora en solitari.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: