LAIA AGUILAR. PLUJA D’ESTELS

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Un grup d’amics es reuneixen cinc anys després d’un tràgic accident en una casa al Cap de Creus, un lloc idíl·lic de cara al mar, amb l’excusa de contemplar una pluja d’estels. Durant la trobada, es diverteixen i comparteixen confidències, però també afloren gelosies, una antiga història d’amor i el sentiment constant que els produeix un fet del passat encara sense resoldre. Cap d’ells s’imagina com acabarà la nit. Una nit que els té reservada una darrera sorpresa.

Pluja d’estels l’escriptora Laia Aguilar ha fet una novel·la de personatges i els ha volgut treballar molt a fons, partint més dels defectes que de les virtuts, sobretot de les ombres que els persegueixen i els situa en un espai natural potent com és el cap de Creus per fomentar més la imatge de que són petits, gairebé insignificants davant el mar, la natura i la tramuntana que bufa de fons.

El grup el formen quatre amics que ho són des de l’època universitària –Nis, Mila, Max i Jon–, tots ja de quaranta anys. Nis és expansiu, se’n riu de tot però amaga un sentiment profund i una història d’amor no resolta. Mila i Max són un matrimoni malavingut amb un conflicte -no l’únic- amb la maternitat. En quant a Jon, treballa de tatuador al barri del Raval i porta una vida molt inestable amb diversos canvis de pis i de parella.

Però hi ha un cinquè personatge, diguem-ne que sobrevingut, l’Olivia, l’actual parella del Nis encara que és molt més jove que ell doncs no arriba ni als trenta anys. Ella és una mirada externa que sent que no encaixa en el grup.

A més de les relacions entre ells, que han sigut canviants al llarg dels anys, hi ha un fet tràgic que va passar cinc anys enrere i que els marca, perquè l’element central de l’obra és la Paula, curiosament l’únic personatge absent, que estava molt relacionat amb els altres quatre: germana, cunyada, exparella de Nis i amiga. L’ombra de la Paula és allargada tal com detecta l’Olivia, de la mateixa manera que detecta les mentides creuades que es diuen. I és que els lectors fem el viatge de la novel·la amb aquest personatge que és de llarg el més jove dels reunits.

De manera que estem davant del retrat d’un cap de setmana entre vells amics, un fragment bastant intens de les seves vides. Passen un dia a Portlligat fent veure que han superat els seus conflictes, i amb la pluja d’estels com a catarsi de les il·lusions perdudes, dels conflictes no resolts, de les càrregues del passat, dels amors i odis ordits entre ells. No saben com gestionar, i segurament tampoc volen afrontar, el seu dolor i les seves incerteses. Així, el retrobament estarà ple de retrets mutus, i Aguilar ens transmet encertadament aquest malestar. La incomoditat protagonitza les converses, però també viatgem al passat per recordar moments més alegres. Llavors viurem l’alegria i l’esclat de l’estiu, quan tots ells encara tenien la vida per endavant.

No cal dir que tocant l’obra aquest tema, els personatges estan ben construïts i desprenen versemblança. A més, la narració té un ritme dinàmic i tens, amb frases curtes i directes, un lèxic quotidià i unes imatges a vegades fins i tot poètiques, amb què toca temes com l’amistat, l’amor, la mort, la malaltia, les perspectives de futur, les relacions familiars… Certament no són pocs en aquest bon debut de Laia Aguilar en la novel·la per adults.

 

La barcelonina Laia Aguilar Sariol és llicenciada en Comunicació Audiovisual. Treballa en el món de la televisió i ha participat com guionista en sèries com Zoo, Ventdelplà, El cor de la ciutat, Infidels, Olor de colònia i Merlí, entre d’altres. És professora d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès i professora de guió a la Universitat Internacional de Catalunya.

El 2016 va debutar en novel·la guanyant el premi Carlemany amb Wolfgang (extraordinari), a què han seguit Wolfgang, el secret del pare i Juno, abans de passar a la novel·la per a adults amb Pluja d’estels.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: