LAÍN EL BASTARDO, DE FRANCISCO NARLA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Laín era orfe i bastard però la seva il.lusió era clara: quan el seu pare Don Rodrigo Seijas, senyor de San Paio, tornés de les Croades, estigués orgullós d’ell. Per aixó havia escalat per el rocam per poder agafar un pollet de falcó que criaria per regalar-li. Però van arribar males notícies: el seu pare havia desaparegut a l’orient i no tornaria. I aquí va començar tot: va ser expulsat a cops pel seu germanestre, va viure acollit per Guy de Tarba, infançó fidel al senyor de la vila i, amb ell, es va embarcar en un viatge ple de perills i aventures. Des de Galícia, passarien pels Pirineus i, ja a Venècia marxarien cap a Palestina i ultramar. Perseguit pels templers, serà traït, entabanat, torturat… però es convertirà en tot un home, un heroi. I hi haurà una cosa sobre totes les demés que el mantindrà viu: les ganes de venjança.

Laín, el bastardo és l’última novel.la de l’escriptor Francisco Narla. Una obra de context històric que es desenvolupa al segle XIII, un període convuls amb guerres continues i foscor, una de les èpoques més complicades de la història. Durant aquella centúria van tenir lloc la majoria  de les Croades, incloent-hi l’albigesa o càtara que va acabar amb cents d’innocents a la foguera; els mongols de Gengis Khan i els seus hereus van conquerir nombrosos territoris, el regne de Jerusalem va desaparèixer de Terra Santa després de la presa de Sant Joan d’Acre pels mamelucs i a Escòcia, el cabdill William Wallace va fer trontollar el prestigi d’Eduard I d’Anglaterra. Com es veu. per conflictes que no quedi (i no entrem en d’altres interns).

Doncs va ser en aquells anys que Laín estava malvivint a Galícia i havia de suportar l’odi de la seva madrastra Urraca i del seu germanastre Fruela. Sort va tenir de l’ajuda que li va donar Guy el Gascó i la seva dona Egeria. El jove vivia amb l’esperança del retorn del seu pare quan va arribar la notícia de que Don Rodrigo s’havia perdut al desert de Palestina després d’una cruenta lluita, tot es va estroncar.

Guy decideix marxar a aquell remot lloc per intentar trobar Don Rodrigo. Laín era molt jove però l’acompanya perquè Fruela, en quedar com senyor de la terra, el pot matar i està segur que ho farà després de les pallisses que l’ha donat. Així que inicien un llarg viatge amb un grup de templers, però no serà el que sembla i han de fugir. Guy buscarà l’ajuda d’un antic company i amic, Ciríaco, un comerciant de relíquies, i els tres s’enfrontaran a un viatge ple de perills, enganys i amenaces. Serà un periple llarg perquè Laín va marxar sent gairebé un nen i l’acabarem veient amb més de vint anys.

Francisco Narla fa que sigui Martín Códax qui expliqui la història. Es curiós que les cantigas de Códax han sigut tocades per un munt d’orquestres i en canvi, ell com a autor, no té biografia. Narla, estudiant el segle XIII, va descobrir que va haver molta més gent de la península del que es pensa a les croades: nobles gallecs, asturians o càntabres. Així que va optar per explicar el gran objectiu de la vida de Martín Códax: esdevenir un trobador de gesta com els autors de El cantar de mio Cid o La chanson de Roland.

Un dels fets distintius de l’escriptor gallec és que en les seves novel.les històriques vol donar a conèixer algun element no massa conegut de l’època de la que parla. En aquest cas la presència de molts personatges peninsulars en les croades, i l’art de la falconeria, una activitat que es va desenvolupar molt a l’Espanya medieval i que era una obsessió per grans personatges d’aquells temps com Alfons X el Sabi o Frederic II Hohenstaufen. Paradoxalment, no se sap de ninguna novel.la on el protagonista fos falconer.

A més, Narla, en voler reflectir el segle XIII i les Croades, havia de fer esment d’uns elements ineludibles: en primer lloc, la novel.la comença a Galícia perquè és la seva terra i vol que les històries que explica tinguin relació amb ella d’una manera o altra. A partir d’aquí, com que vol emmarcar la narració a les Croades, ha d’arribar fins a Terra Santa i ha de parlar de Jerusalem, Judea i Palestina. I per arribar fins a aquí, la connexió lògica és Venècia perquè el permet donar repàs a alguns temes curiosos del segle XIII. I lògicament, tocant Venècia i Terra Santa, ens topem amb la Ruta de la Seda amb un gran comerç de riqueses que circulaven d’un costat cap a l’altre i Narla no va poder resistir la temptació de portar-lo a d’altres ciutats més enllà de Samarcanda, com Xanadú i Caracòrum. Per això, diu l’escriptor, li va ser relativament fàcil construir la història perquè el tràfic de persones i mercaderies era immens, molt més gran del que podríem pensar, una part de la globalització ja existia en aquella època.

Així que amb tots aquests ingredients, els amants de la novel.la d’aventures històrica gaudiran amb aquest llibre de més de set-centes pàgines que ens passeja des de Galícia fins al’imperi mongol passant per la Ruta de la Seda.

Entretingut i, per descomptat, didàctic.

 

 

Francisco Javier Fernández Vázquez és el nom real de Francisco Narla, el seu àlies literari.

Aquest escriptor de Lugo és molt polifacètic perquè és comandant de vol de Vueling  i també va treballar com instructor per les forces aèries dels Estats Units (a la fotografia el veiem amb roba de vol).

Va publicar la seva primera novel.la el 2009, Los lobos del centeno. L’any següent va venir la segona, Caja negra que s’ha traduït a diversos idiomes. El 2012 va publicar Assur, un altre bon èxit de vendes. El 2013 va ser el torn de Ronin, una de les seves obres més valorades. Posteriorment publicaria Donde aúllan las colinas.

Amb Laín, el bastardo, ha guanyat recentment el I Premi Edhasa de Narratives Històriques.

El seu web és http://www.francisconarla.com/

 

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: