LES DISTÀNCIES, D’ELENA TRAPÉ

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –


 

 

  Eloi (Bruno Sevilla), Olivia (Alexandra Jiménez), Anna (María Ribera) i Guille (Isak Férriz) son quatre amics que arriben a Berlín per donar una sorpresa d’aniversari a Comas.

Però Comas (Miki Esparbé) no els rebrà amb l’alegria que esperaven.

 

Olivia, Eloy, Guille i Anna viatgen a Berlín per donar una sorpresa al seu amic Comas que compleix trenta-cinc anys, però ell no els rep com esperaven. Al llarg d’un cap e setmana afloraran contradiccions, el grup s’anirà desgranant, qüestionant-se el sentit de l’amistat i enfrontant-se a la decepció que suposa acceptar que la vida no és com pensaven que seria quan erren més joves. Junts descobriran que el temps i la distància ho poden canviar tot.

En la seva priemra pel.lícula Blog del 2010, la directora Elena Trapé s’introduïa en l’univers adolescent, en les seves ansietats i contradiccions, a través del canvi que van suposar les noves tecnologies en les relacions socials a l’institut; era un testimoni d’una etapa vital en la que es tenia pressa per créixer tant ràpid com fos possible. Doncs a Les distàncies, la seva segona pel.lícula, els personatges es troben gairebé en el pol oposat i possiblement els agradaria retrotreure’s a un temps en el que tenien moltes menys responsabilitats i se suposa que vivien més tranquils i feliços.

El film parla d’amistats però hauríem de veure que s’entén avui dia per amistat perquè a vergades es considera amic a algú amb el que solament s’ha parlat durant una estona de temes intranscendents. Això pot passar, per exemple, a la Universitat on hi ha gent que comparteix molts hores i no solament de classe, però potser més enllà d’això poden tenir poca cosa a veure els uns amb els altres. També passa a internet on es qualifica d’amic algú amb qui potser només hem compartit un pareill de missatges o imatges.

També trobem a Les distàncies el tema generacional, encara que no és aquest l’objectiu de la pel.lícula, però el context almenys sí és generacional.

Com es veu a la sinopsi, el motiu de la història parteix de l’aniversari d’un amfitrió a la força. La inesperada fuga de l’homenatjat farà que la càrrega de tensions del frustrat retrobament vagi minant la cohesió del grup que, pot ser, va ser sempre il.lusòria. Es diria que la principal cosa que tenen per compartir son els records però no sembla haver una perspectiva en comú, de manera que les relacions es van deteriorant fins a punts irreversibles. I son uns personatges molt ben interpretats amb els que es pot empatitzar. A partir d’aquí cada un dels visitants carrega amb les seves pròpies expectatives que la mirada de la directora anirà revelant deixant que la càmera no passi per alt ni un gest ni un silenci, acostant-la als rostres d’aquests éssers erràtics.

Elena Trapé utilitza el mecanisme narratiu dels amics que es retroben per destapar les seves misèries, però aquesta forma que es podria considerar tòpica, ella la fa a través d’una perspectiva completament inesperada component una atmosfera que es va tornant cada vegada més incòmoda i invitant a la reflexió entorn a la incomunicació i la manca de connexió que hi ha entre les persones, per molts grups que a vegades acumulem al facebook o al whatsapp.

Per això, Les distàncies és un film cru, un interessant retrat generacional que té la capacitat de submergir-nos en un inesperat infern quotidià esdevenint una implacable crònica dels desencant de l’edat adulta.

 

 

La barcelonina Elena Trapé es va convertir en una realitzadora a tenir en compte el 2010 quan el festival de Sant Sebastià va acollir la seva primera pel.lícula Blog, escrita i rodada gràcies al projecte Òpera Prima de l’ESCAC, l’escola de cine on va estudiar i on una vegada llicenciada va exercir de professora.

Dedicada a la publicitat i als documentals, Trapé, vuit anys després, continua apuntant maneres a la seva segona pel.lícula Les distàncies.

El seu web és http://www.elenatrape.com/

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: