LES SUGGERENTS IMATGES NOCTURNES DE SATOKI NAGATA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Notre Dame, Paris.

 

La llum de la pluja.

 

Mirades de Paris, rere el vidre.

 

Llums de Chicago.

Moulin Rouge, Paris.

 

Chestnut Street, Chicago.

 

Dinamisme nocturn, Chicago.

La nit parisenca.

 

 

Avui parlem del fotògraf japonès Satoki Nagata. Es un cas curiós perquè ell era científic i com a tal es va traslladar a viure i treballar als Estats Units on va exercir la neurociència durant més de deu anys.

Havia anat compaginant la seva feina amb la fotografia com un hobby que practicava a la ciutat de Chicago fins que va esdevenir la seva nova activitat principal quan va veure que tenia futur en el camp de les arts visuals.

Practicant del budisme zen, havia après que l’existència estava composta per una sèrie de relacions interconnectades i aquesta idea el va inspirar per utilitzar la fotografia com un mitjà per establir i revelar aquestes dinàmiques.

Així, va portar a terme diversos projectes, el primer l’any 2009 titulat Chicago Redline station, després el va seguir Cabrini-green: Francis Cabrini Rowhouses als que que han seguit d’altres dels quals, el més conegut és Lights in Chicago.

I com havia començat a fer conèixer la seva feina? Doncs a través de Flickr. Li arribaven molts comentaris a propòsit de les fotografies i això li servia de baròmetre per veure què agradava a la gent i què no.

A vegades es trobava amb que havia pujat fotos que ell creia que eren molt bones i no tenia comentaris. D’altres vegades pujava fotos que pensava que no tenien qualitat suficient i eren tot un èxit.

De tot això, el que en va extreure és que a la gent li agradava el contrast i les imatges cridaneres, així que es va decantar per aquest estil de fer i, en efecte, va tenir èxit.

Però a ell això li semblava massa fàcil i no se senti satisfet. Per això va voler aprofundir més professionalment per saber què és el que fa bo o dolent un fotògraf i es va posar en mans d’un mestre, que va ser el fotoperiodista novaiorquès Damaso Reyes.

D’ell va aprendre què fa que la fotografia sigui un art.

Una altra cosa que Reyes li va ensenyar és quan important era que desenvolupés la seva pròpia visió com fotògraf, és a dir, havia d’aprendre a veure el món a la seva manera, crear una personalitat.

Nagata fotografia normalment en blanc i negre però no solament perquè això tingui tradició en les imatges de carrer sinó perquè també l’ajuda a centrar-se en la llum, les ombres i les formes, i dóna a la foto una certa sensació d’atemporalitat.

Com veiem, té una predilecció -no absoluta- per fotografiar la nit i ho fa donant a la imatge un toc d’irrealitat

Heus aquí com un científic especialitzat en neurociència ha trobat en la fotografia allò que més l’atreia: fer alguna cosa creativa en la seva vida.

 

Aquest és Satoki Nagata. Particularment atractives son les seves fotografies nocturnes de Chicago -la ciutat on resideix- i París.

El seu web és http://satoki.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: