LEWIS HINE

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Família treballant amb flors artificials. Nova York, 1912.

Nena treballant en una fàbrica de cotó a Carolina. 1910.

Impressor. Nova York, 1905.

Mecànic. 1921.

La família Tenement. Chicago, 1910.

Els nens repartidors de diaris. 1906.

Família russa a l’Illa Ellis. 1905.

Addie Card, filadora de dotze anys, treballant descalça a Vermont.

Dia calorós a Nova York. 1908. 

Treballadors construint l’Empire State Building.

 

Al nord-americà Lewis Hine se’l pot qualificar com el pare de la fotografia social. Amb les seves captivadores imatges va ajudar a canviar la vida dels immigrants i en certa mesura la història social dels Estats Units a començament del segle XX.

A finals del seglo XIX, l’illa Ellis s’havia convertit en el principal port duaner on els immigrants arribaven als Estats Units per començar una nova vida. Aquelles persones que arribaven al país havien utilitzat tots els recursos que tenien per portar les seves famílies a través de l’oceà, i molts d’ells no tenien prou formació ni diners. Alguns van ser retornats als seus països d’orígen i aquells que van obtenir el segell es van trobar perduts als carrers de Nova York, una nova terra que es mostrava indiferent i fins i tot hostil, de manera que molts es van haver de recloure en barris modests i conflictius de la ciutat.

En aquella època i en bastants casos, els mes pobres havien de sobreviure en condicions inhumanes. Algunes dones havien de recórrer a la prostitució mentre els homes treballaven molts torns, principalment a la construcció, en unes condiciones laborals precàries. En quant als nens, molts es veien obligats a treballar al sector tèxtil, en la distribució o fins i tot en mines per poder aportar una mica de diners a casa.

Les condicions eren brutals pels pobres que en alguns casos es trobaven en situacions que recordaven l’esclavitud. Curiosament, la imatge d’aquests immigrants era negativa perquè se’ls veia com l’escòria de la societat.

I és aquí on entra la feina de Lewis Hine. No solament era fotògraf sinó també sociòleg i estava envoltat d’un cercle de persones que tenien més sensibilitat cap a les necessitats de la gent. Així que utilitzant el poder de les imatges, es va dedicar a ensenyar la vida de les famílies d’immigrants. Les seves fotos mostraven aquestes persones amb més dignitat exposant les condicions sota les que treballaven. Però el més important era que els mostrava com éssers humans, no com xusma.

Va començar la feina el 1904 a l’Illa Ellis documentant l’arribada de les famílies estrangeres capturant els primers moments d’aquestes persones als Estats Units que arribaven precisament buscant una vida digna.

Això va cridar l’atenció dels treballadors socials, dels responsables dels gremis i del sufragisme que van recolzar el treball de Hine qui deia que les seves fotografies mostraven aquelles coses que havien de ser corregides. Eren imatges, en alguns casos, dintre de les mateixes fàbriques i tallers.

Hine es va guanyar enemics, gent que no volia que es fes publicitat de segons quines coses per evitar moviments reivindicatius i poder continuar tenint una mà d’obra barata. Fins i tot va tenir amenaces de mort, però no es va acoquinar i s’ho va muntar per entrar disfressat, per no ser reconegut, en els llocs que volia documentar.

Gràcies al seu esforç es van implementar lleis sobre el treball infantil i es va aconseguir una més gran conscienciació d’allò que significava immigrar, va ajudar a canviar la imatge desagradable que es tenia sobre les persones que arribaven buscant una oportunitat.

La seva feina no solament va documentar una època de canvi al seu país sinó que va ser l’inici de l’esperit del fotoperiodisme tal com el coneixem avui.

Així es va autoretrat Lewis Hine.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: