LIUDMILA ULÍTSKAYA. SÓNIECHKA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

 

Des que era petita, Sònia (o Sóniechka) s’havia submergit en la lectura, era com si entrés en trànsit del que solament sortia en acabar el llibre que llegia.

Sònia era una noia jueva poc atractiva, un ésser una mica insòlit que com si patís una forma lleu de bogeria o bé de genialitat, experimentava tal empatia amb la lletra impresa que la portava a conferir als personatges de ficció la mateixa categoria que a les persones de carn i os.

Ja més gran, treballa a Sverdlovsk en una biblioteca -on si no?- i coneix al pintor Robert Víktorovich, “el més feliç dels desventurats”, qui ha fet un munt de viatges per Europa i alguns anys de reclusió en un camp de treball soviètic. No triguen en casar-se i tenen anys de felicitat conjugal que es corona amb el naixement d’una filla, Tània.

De sobte, l’interès de Sóniechka cap al món de la literatura desapareix per complet. La família, el treball domèstic, la vida “real” i quotidiana ocupen ara feliçment el centre de la seva existència. Però aquesta vida tranquil·la es trenca al cap d’uns anys amb l’aparició d’una amiga de Tània, Iasia, una noia polonesa “amb un cutis tan fi com un ou acabat de posar” de la que Robert Víktorovich s’enamora. Sóniechka, moguda per instints maternals, ofereix a Iasia que és òrfena, que s’instal·li a casa sense sospitar que aquesta noia rossa seductora es convertirà en l’últim amor del seu marit, la seva model i musa. Un amor que a estones es convertirà en un sorprenent triangle amorós.

L’escriptora russa Liudmila Ulítskaya va escriure aquesta novel·la titulada Sóniechka el 1995, però fa poques setmanes l’escriptora va rebre el Premi Formentor de Lletres 2022, cosa que l’editorial Anagrama ha aprofitat per tornar a editar el llibre, d’aquí que el comentem.

L’obra és una història en la que conflueixen l’amor i la separació, la felicitat i els anys amargs de soledat femenina, el plaer de la unió i el dolor de la infidelitat, cares i creus de la vida. Al mateix temps és un relat on es reflexiona amb subtilesa sobre la identitat femenina a partir de personatges ben diferents: Sóniechka és mare i esposa que se sacrifica per donar-se als altres; en canvi, Iasia és el prototip de dona bonica que se sent realitzada sent l’objecte de desig masculí; finalment, Tània és el pol oposat de la seva sacrificada mare i així que comprèn quin és el joc favorit dels adults, es lliura a ell amb plena consciència del seu dret al plaer.

Liudmila Ulítskaya ha reconegut una certa semblança entre ella i Sóniechka perquè les dues, diu l’escriptora, pertanyen a la generació més lectora de Rússia i creu que va ser també la generació més lectora de tot el món perquè en aquell context soviètic, de tots els tresors culturals, la lectura era la més accessible, i potser l’única accessible. Per això, el personatge és, en part, un reflex del seu creador.

La novel·la és una interessant paràbola de la relació entre un home i tres dones i, sobre tot, és una narració intel·ligent i subtil sobre el destí d’una dona corrent a través de la qual llegim la història de Rússia del segle XX, el règim soviètic i el seu enfonsament. Una novel·la tan breu (poc més de cent-vint pàgines) com intensa.

 

 

Liudmila Ulítskaya va néixer als Urals però va es va educar a Moscou.

Biòloga de formació, va treballar a l’Institut de Genètica de Moscou abans d’iniciar la seva carrera literària.

Poc abans de la Perestroika, va esdevenir directora de repertori del Teatre Kámerni (teatre jueu estatal) de Moscou.

Es autora de més d’una vintena de llibres de ficció, contes infantils i obres teatrals que s’han estrenat a Rússia i a Alemanya (actualment viu a Berlín per desacord amb la política de Putin).

En el seu moment, Sóniechka va ser tot un esdeveniment literari que va rebre el Premi Medicis a França i s’ha publicat en prop de vint llengües.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: