LLIBRERIA FAHRENHEIT 451

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

L’entrada de la llibreria Fahrenheit 451.

La llibreria dona preferència a obres d’editorials independents.

Disposa d’un fons d’uns quatre-mil llibres.

Fahrenheit 451 és també una llibreria itinerant.

Azra Ibrahimovic i Sergio Lledó són les ànimes de la llibreria.

 

Afortunadament, aquí estem parlant amb una certa freqüència de noves llibreries que estan obrint a Barcelona després de la sangria en sentit contrari que es va produir durant bona part de la dècada passada. Doncs avui ho fem d’una de ben curiosa perquè va néixer sent una llibreria ambulant: és Fahrenheit 451.

Va ser una idea que va sorgir a Sitges per iniciativa de dues persones, la sèrbia Azra Ibrahimovic i el malagueny Sergio Lledó. Azra, que va ser la principal promotora, té una llarga trajectòria com coreògrafa d’arts escèniques i producció d’esdeveniments i festivals. Per la seva part, Sergio és llicenciat en Teoria de la Literatura i aporta una experiència de dues dècades treballant en el món editorial.

Es va tractar d’una resposta a l’absència de llibreries en una ciutat com Sitges que, paradoxalment, presumeix d’enclavament cultural. Com que el mercat immobiliari feia prohibitiu un projecte d’aquesta mena, no hi havia més remei que ser creatius i originals entorn als llibres, i aquesta cosa necessàriament diferent va ser la itinerància. Solament que allò que va començar com una necessitat, per Azra i Sergio es va convertir gairebé en una militància.

Per ells, aquesta és la forma en la que poden dignificar la tasca del llibreter i donar a conèixer la literatura en entorns que acostumen a tenir menys accés a ella, i al mateix temps promouen el contacte humà i el tracte directe i personal, el consell professional i fins i tot, naturalment, la socialització, en un xoc frontal amb el corrent actual d’aïllament i tracte a través de pantalles i xarxes socials.

I van tenir una bona acollida entre la població que va agrair poder gaudir d’una llibreria en la que trobar títols de qualitat i uns llibreters que es van acabar convertint pràcticament en amics. Pel públic va ser una sorpresa quan s’acostaven i es trobaven amb què a la caravana no es venia menjar sinó llibres.

Doncs des de fa un any han obert portes a Barcelona, concretament al carrer de la Sal número 5, a la Barceloneta i en un local relativament petit -uns seixanta metres quadrats- però emblemàtic perquè aquest espai va ser ocupat durant tretze anys, fins al 2015, per la mítica Negra i Criminal, la llibreria de novel·la negra regentada per Paco Camarasa i Montse Clavé. Resulta doblement reconfortant veure que aquell vell i recordat local torna a vendre llibres, encara que de caire diferent perquè Fahrenheit 451 és llibreria generalista.

L’establiment ofereix uns quatre-mil llibres, preferentment d’editorials independents que tenen més difícil guanyar-se un forat en els prestatges de les grans llibreries, tot i que aquí també hi ha espai per les editorials més grans. També té l’objectiu d’organitzar activitats culturals.

En quant al nom de la llibreria, copia el títol de l’obra mestra de Ray Bradbury en un record al que en ella es narra, un futur en el què no hi ha llibres perquè es vol controlar què aprèn la població. El títol feia referència a la temperatura en què es crema el paper. Però també és un record per la biblioteca de Sarajevo que va ser destruïda el 1992 durant la guerra de Bòsnia.

Fehrenheit 451 no es talla i vol plantar cara a Amazon convencent la població que és més enriquidora l’experiència de comprar llibres en una llibreria.

Per cert, pels qui estiguin interessats, els caps de setmana continuen venent llibres als municipis que no tenen llibreria amb el remolc de cavalls (evidentment ara ja no tirat per cavalls).

El seu web és https://ca.bookshop.org/shop/f451

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: