LLIBRES: ABSOLUCIÓN, DE LUIS LANDERO

absolucion-9788483834343

Absolución ens explica la història de Lino, un home de trenta i escaig anys que després d’haver donat tombs en una existència d’un inconformisme gairebé adolescent, canviant de projectes i de treball rere l’estela d’un pare jubilat prematurament per haver patit una intoxicació amb oli de colza, descobreix l’amor que estabilitzarà la seva vida, i hauria de ser una estabilització en tots els sentits perquè la família de la seva núvia Clara és rica, cosa que li garanteix el futur. O això semblaria, perquè tres dies abans de la boda, passejant pels carrers de Madrid un matí de primavera abstret en els pensament sobre la seva vida, de sobte pateix un incident en el que es veu embolicat d’una manera estúpida; les conseqüències: tot es complicarà, el rumb de les seves previsions es torçarà, i apareixerà un insuportable sentiment de culpa pel que acaba de succeir, que fa que es plantegi una fugida.

El creador d’Absolución és Luis Landero, un autor molt apreciat entre els amants de la bona literatura, encara que mai no ha estat un supervendes, encara que ja sabem que aquests desequilibris acostumen a passar.

Landero és un escriptor exquisit que ja va cridar l’atenció de la crítica amb el seu llibre debut, Juegos de la edad tardia de l’any 1989 amb el que es va emportar el Premi Nacional de Literatura d’aquell mateix any, una esplèndida targeta de presentació per un primerenc que ens va demostrar del que era capaç.

Han passat ja vint-i-tres anys i Absolución és només la seva setena novel.la; no es prodiga massa però tampoc li cal doncs no viu dels seus llibres i això encara li dóna més llibertat creativa.

En la seva nova obra trobem elements que en els seus llibres son constants: els protagonistes son éssers normals de solemnitat. Qui busqui herois i antiherois, no ha de llegir a Luis Landero perquè només trobarà personatges com els nostres veïns o nosaltres mateixos.

Ara bé, en la seva galeria de personatges, aquests venen ben amanits amb les manies i rareses com les que podem trobar en la gent del carrer, perquè del que es tracta és de que encarnin tot allò que ens podem trobar i que des de la seva particular raresa es formulin les mateixes preguntes que es planteja el protagonista de la història o el propi lector de la novel.la.

S’ha de dir que Landero és un mestre en la invenció d’aquests personatges, gent comuna, però en alguns casos amb un rampell una mica estrafolari, fet pel qual molts veuen una influència quixotesca en ells.

No cal dir que l’atractiu repertori humà que ens ofereix la història ja és motiu suficient per llegir amb interès el llibre perquè aquests aporten un autèntic retaule de fracasos, il.lusions i penes que fan de la novel.la un reflex de l’existència; pot ser també de la nostra.

Absolución és càlida, divertida i trista, lúcida, trufada d’éssers entranyables ben manipulats per Landero, i està escrita en una prosa d’alta qualitat que denota bon gust per narrar.

No és d’estranyar que Luis Landero passi per ser el més cervantí dels escriptors actuals.

Per saber més de Landero: http://es.wikipedia.org/wiki/Luis_Landero

Luis Landero és d’Alburquerque, Badajoz. Es fill d’una família de camperols que va emigrar a Madrid. Als quinze anys combinava l’escriptura de poemes amb treballs de mecànic o de noi dels encàrrecs en una tenda d’ultramarins. Va completar estudis de Filologia Hispànica a la Universitat Complutense de Madrid i es va dedicar a donar classes. Va ser contractat com professor per la Universitat de Yale (Estats Units)  per impartir un curs de literatura espanyola.  Landero és un dels grans narradors de la literatura espanyola contemporània.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: