LLIBRES: BERTA VIAS. LA MIRADA DE LOS MAHUAD

Resultado de imagen de La mirada de los Mahuad berta vias imagenes

Fa ja bastants anys Luis Goytisolo va presentar un llibre de gènere inclassificable. Es deia Las afueras i estava compost per diverses històries independents però que tenien uns nexes que permetien entendre’l no com un conjunt de relats sinó com una novel.la. Doncs va servir d’exemple perquè des d’aleshores diversos narradors espanyols han seguit la formula. I un dels que l’elabora millor és l’escriptora Berta Vias Mahou com demostra en l’últim llibre que ha publicat: La mirada de los Mahuad. Es una obra que salta per sobre dels convencionalismes literaris buscant l’originalitat, allò que sigui inèdit, aquest és el tret que més crida l’atenció del llibre.

El text gira entorn del matrimoni Ochoteco i les seves filles Jara i Elba, i un misteriós personatge d’origen polonès, Jan. Està compost per sis contes amb un fil narratiu comú que en conjunt conformen, com hem dit, un sol relat. Els capítols recorren alguns dels moments vitals de l’Elba que és la protagonista principal. Així, aniran apareixent la seva família i sobre tot Jan, l’esmentat polonès, que va ser l’amor de la seva infància.

En cada un dels relats, el lector assisteix al procés de creixement de la protagonista, un personatge peculiar doncs és callada i una mica salvatge: des de la seva infantesa en una petita ciutat-balneari alemanya a començament dels anys seixanta del segle passat, els estius en un poble espanyol, l’experiència de Jan a l’exercit fins a la complexa relació amb la seva mare. També veurem el contrast entre la vida natural i lliure en la que es desenvolupaven ella i la seva família en relació a alguns elements propis d’una comunitat tancada i un passat que revela hostilitats i rancúnies que no s’han resolt.

Se’ns parlarà de Rita, la mare, i el seu costum de segar la gespa del jardí portant un vestit vermell molt cenyit i sabates de tacó; del pare, Horacio, home de somriure franc. Durant l’època en que Elba era molt jove, ja se li apareixia Jan, sempre envoltat de llibres i caixes de pintura, fins que un dia va néixer una cosa molt profunda entre ells que uniria els sis capítols de l’obra en una sola història.

Així, el llibre anirà enganxant i desenganxant els nuclis narratius que van formant el relat presentant una varietat d’assumptes, de manera que el llibre podria llegir-se com històries independents, però no convé perquè les unes sense les altres parts perdrien potencial expressiu.

L’autora no es deté simplement en els dos protagonistes sinó que hi ha un atractiu món narratiu entorn de la família d’Elba, donant-se situacions curioses, però sempre familiars.

Relat d’aventures i amors, està narrat en una bella prosa i està dirigit sobre tot als lectors que reneguen de la narrativa tradicional i de la simplicitat de la literatura de consum.

Resultado de imagen de berta vias imagenes

La madrilenya Berta Vias Mahou, llicenciada en Història Antiga, és una de les millors representants de la nova literatura femenina. Atreta per la literatura europea i pels clàssics del segle XIX, es traductora de l’alemany d’autors com Goethe, o Joseph Roth

Es autora de literatura infantil i de l’assaig La imagen de la mujer en la literatura, i de les novel.les Los pozos de la nieve, Venían a buscarlo a él -premi Dulce Chacón de narrartiva- i Yo soy el otro, -premi Torrente Ballester-. Com es veu, es tracta d’una escriptora no mediàtica però sí reconeguda.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: