LLIBRES: DONNA TARTT. EL JILGUERO

El jilguero de Donna Tartt

Un home jove, Theodore Decker, porta més d’una setmana tancat dins les quatre parets d’un hotel a Amsterdam. No para de beure vodka i fumar. Encara que és jove, la seva història és llarga i ni ell mateix sap be bé com ha arribat fins aquí.

Com va començar tot?  Doncs va ser un matí plujós quan era un nen. Ell i la seva mare, per amagar-se de la tempesta que els havia agafat al carrer, van entrar al museu Metropolitan de Nova York per aixoplugar-se. Es van posar a contemplar una exposició sobre els mestres de l’època daurada de l’art holandès i, de sobte, va explotar una bomba. Theo es va trobar sol i rodejat d’un munt de runes. Així va ser com va quedar orfe. Buscant la sortida es topa amb un visitant que estava contemplant també l’exposició acompanyat d’una nena molt maca. L’home mor davant els ulls de Theo però abans li dóna un anell demanant-li que el lliuri a un tal Hobie, propietari d’una tenda d’antiguitats. Theo abandonarà el museu portant l’anell i alguna cosa més: aprofitant la confusió, s’emporta un quadre de petites dimensions, El jilguero,  de l’artista holandès Carel Fabritius. La seva mare estava gaudint molt contemplant aquesta pintura i ell, havent-la perduda, no dubta en emportar-se aquell record a l’interior de la motxilla. Així doncs, de cop i volta, la vida de Theo ha donat un gir de cent vuitanta graus: no sols ha perdut la seva mare sinó que  s’ha convertit en el lladre d’una obra d’art que tothom dóna per destruïda després de l’explosió.

Sense la referència de la mare (el seu pare no va fer la feina), Theo es va dedicar a desgastar la seva vida: va provar drogues i va fer amistat amb un tal Boris que el va portar a la delinqüència.

La novel.la que l’escriptora nord-americana Dona Tartt acaba de publicar, porta doncs per títol el del quadre que l’artista neerlandès Carel Fabritius va pintar l’any 1654.

El jilguero està narrada pel propi Theodore Decker, una mena d’Oliver Twist del segle XXI. La novel.la fusiona el to social que tenen les obres de Charles Dickens amb els fets que expliquen la nostra època: els atemptats terroristes, la falsificació de les obres d’art, la destrucció de la cultura… Aquest és el marc en el que es va desenvolupan la història del jove Decker, un noi que anirà saltant de classe social i que pel plantejament, ens porta cap a la novel.la del segle XIX encara que alguns fets siguin del XXI. Es per això que alguns dels seus element poden recordar l’obra de Carles Dickens, Grandes esperanzas.

Donna Tartt visualitza el quadre i el carrega de suggerències per nosaltres, oferint-nos un llibre sobre l’obsessió i l’esforç de recuperar allò que mai no tornarà, sobre l’intent de trobar allò que s’ha perdut.

En l’estructura narrativa combina elements de misteri amb d’altres de crítica social però deixant espai per la nostra reflexió al llarg d’un llibre que té més de mil pàgines, tota una provocació pels temps que corren on gairebé tot ha ser breu i ràpid.

L’escriptora de Greenwood, Mississippi, ha dit que escriu, per posar un símil, com un miniaturista que pinta un mural amb un pinzell de la mida d’una pestanya. Així, no és d’estranyar que hagi publicat tant poc.

Tartt es va donar a conèixer al 1992 amb la publicació de El secreto, que va tenir tant èxit que va portar a molts a situar a l’autora com una clàssica contemporània amb només aquesta obra.

Després d’aquell èxit haurien de passar onze anys de silenci fins que al 2003 va tornar a triomfar amb Un juego de niños.

I deu anys després ens ha proposat la seva nova obra, El jilguero, llibre amb el que ja torna a ocupar els primers llocs en les classificacions de vendes de diversos països.

Només tres novel.les en més de vint anys i totes amb gran reconeixement. Donna Tartt és una bona representant d’allò que es diu best-seller de qualitat.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: