LLIBRES: EN MANOS DE LAS FURIAS, DE LAUREN GROFF

Els protagonistes d’aquesta novel.la son una parella. Ell és diu  Lancelot (Lotto) i ella Mathilde.  A Lotto, per utilitzar terminologia mitològica, li corresponen les Parques que teixeixen  el seu destí partint d’una situació que sembla atorgada per les Gràcies: la seva família va fer fortuna  envasant aigua d’unes fonts trobades en les seves terres. Ell és l’encarnació dels privilegiats de la Nord-Amèrica doncs és blanc, és home i és ric. La vida el somriu sense fer massa per merèixer-ho. Alt, ros, atractiu i faldiller, és admirat pe tots. El matrimoni amb Mathilde arriba ràpid; es coneixen a la universitat i un parell de setmanes després ja estaven casats. Només tenen en aquell moment vint-i-dos anys i als ulls dels altres son la viva imatge de la parella perfecta: joves, atractius i cultes. Ell, després d’anar-li malament com actor, esdevé un dramaturg de renom, mentre que ella que gairebé no parla dels seus orígens, treballa com editora i revisa els texts del seu marit. No tenen fills i pràcticament no es relacionen amb la resta de familiars. Amb el temps, Lotto aconsegueix èxits mentre que Mathilde  roman a l’ombra. Per les obres de Lotto abunden les referències a la mitologia grega i a Shakespeare, encara que ell no sospita que la seva pròpia vida podria acabar convertint-se en una tragèdia. Sota aquesta calma aparent, la monotonia del matrimoni consolidat, s’amaguen molts secrets. Una inesperada revelació cap a la meitat de la narració farà que  la perspectiva sobre la parella doni un gir inesperat.

En manos de las furias, l’última novel.la de l’escriptora Lauren Groff ens planteja, com veiem, la deconstrucció del matrimoni contemporani, i a més, ens invita a preguntar-nos si es pot arribar a conèixer la realitat d’algú.

A part de ser una indagació sobre el matrimoni, també és una reflexió sobre qüestions com el triomf i el fracàs, el paper que pot interpretar cada un dels membres d’una parella o fins i tot la influència que l’art pot exercir sobre la vida.

Lauren Groff demostra que és una excel.lent narradora perquè la trama, on es pot respirar  l’atmosfera d’una tragèdia imminent com en els clàssics que llegeixen els protagonistes, és intricada, però sap com construir-la a mesura que avança la novel.la. Llueix una prosa elegant i minuciosa i destila un llenguatge amb un cert to poètic i ric en jocs de paraules.

Com hem vist, partint de la història d’un matrimoni, assoleix matèries tant universals com l’amor, l’egoisme, la por, l’engany, els privilegis, l’art i els artistes i l’atzar, que fa que uns éssers humans neixin tocats amb la vareta de la fortuna mentre que d’altres simplement sobreviuen.

Dividida en dues parts, cada una correspon a un relat que de la seva unió al llarg de 24 anys fan el marit i la dona com element unificador. Les dues parts es narren en tercera persona i la segona reprèn l’acció allà on la va deixar Lotto a la primera, omplint les omissions que ell va cometre  per desconeixement de les vivències de la seva esposa, i ella al mateix temps descobrirà fets que ell ocultava. Així, durant la meitat de la novel.la ens anirem creient una versió que després quedarà totalment desomontada en la segona que ens desvela el matrimoni des de la perspectiva de l’esposa. La gràcia s’ha convertit en ràbia, ella és el revers d’ell, la seva vida ha estat sotmesa des del naixement  a la crueltat d’unes circumstàncies que ningú no podria sospitar. Serà ella la que defensi al marit dels perills de la vida real i no a l’inrevés. La narració abandona el món autocomplaent de Lotto  i s’omple de misteris, de secrets, de supervivència i de foscor.

L’obra és interessant, suggerent, densa -més de quatre-centes pàgines- i pot resultar incòmoda perquè posa el dit en la llaga de les coses amagades, d’allò que ningú vol revelar sobre sí mateix.

Com a resultat de les seves qualitats, ha estat finalista del National Book Award.

La novaiorquesa Lauren Groff que ha publicat novel.les com Los monstruos de Templeton o  Arcadia, s’ha consagrat com una de les escriptores nord-americanes més interessants gràcies a En manos de las Furias, considerada una de les millors obres del 2015.

El seu web és http://laurengroff.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: