LLIBRES: Judith Fürste, PER ADDA RAVNKILDE

“I de què t’ha servit tant d’orgull?”, li pregunta el seu padrastre a la protagonista d’aquesta novel.la ja a la primera pàgina. Ella és Judith Fürste, desposseïda a través d’argúcies legals de la seva herència paterna per l’home que s’havia casat amb la seva mare -una dona convencional i acomodatícia-. Ara Judith es troba en una situació de dependència i desemparament en una casa que ja no sembla ser la seva. Vol educar-se, treballar, és a dir, valdre’s per ella mateixa, però l’ordre familiar no li té previst més que el matrimoni. Quan Johann Banner, el noble més il.lustre de la regió, es fixa en ella, la jove ho accepta com una taula de salvació, però el matrimoni, entre l’orgull d’una jove desesperada i l’orgull d’un aristòcrata gelós dels seus privilegis, no és precisament fàcil. La pròpia institució té les seves normes i cada contraent el seu caràcter i prejudicis.

Judith Fürste és una novel.la d’estil vuitcentista que ens planteja, com ja hem vist, la història d’una jove depenent d’una mare sense caràcter i d’un pare mesquí que li nega l’herència. Tampoc no la deixen treballar, així que per cumplir el seu desig de sortir de casa no té més remei que acceptar la proposició matrimonial d’un aristòcrata molt més gran que ella. Tenint en compte un matrimoni d’aquestes circumstàncies, no és estrany que al poc temps Judith se senti presonera i només la seva integritat i l’arribada d’un fill l’ajudin, però la passió que sentirà el pare pel seu hereu varó farà que ella s’acabi sentint allunyada dels dos. S’inicia així el retrat d’una relació de fredor esplèndidament retratada per Adda Ravnkilde, que després de vàries peripècies, acabarà sent una història d’amor.

Està molt ben dibuixat el personatge de Judith, una noia orgullosa que no admet concessions fins al punt de no distingir a vegades entre l’amor i l’odi, que es refugia en la seva dignitat per suportar allò que no accepta. L’amor al fill, la consciència de perdre’l en favor del pare, la rancúnia i la sensació de derrota, el valor constant amb el que s’enfronta al dolor…, tot això anirà donant forma a un personatge femení magnífic, més complex que el del marit que no per això no deixa d’estar molt ben esbossat.

Aquest personatge femení anirà descobrint la consciència de sí mateix. Es un relat, doncs, d’autodescoberta a partir de les pulsions de l’amor i el desengany, de l’orgull i la desesperació, que finalment li deixen veure l’autèntic fons del seu encarcarat marit i només llavors, reconeixent-lo, podrà aixecar la barrera que els desacords i els malentesos dels dos han construït al llarg del relat.

Judith Fürste és una novel.la de juventud de l’autora, el que no obsta perquè sigui una obra realment interessant. A més, resulta soprenentment madura per haver sigut escrita per algú que només tenia vint-i-un anys. Es nota que en ella va condensar la seva pròpia experiència.

Amb llenguatge treballat però no alambinat, és aquesta una obra profunda i tempestuosa sobre l’amor i la generositat i el via crucis d’errors, vanitats i humiliacions que cal vèncer per aconseguir-los.

Molt ben construïda i resolta, és tot un clàssic de la literatura danesa.

Adda Ravnkilde va néixer el 1862 a l’illa de Lolland, prop de Copenhaguen. Des de petita va destacar per la seva intel.ligència.

De jove, les seves idees sobre l’educació la van fer brillar en els cercles culturals de la capital danesa però els seus pares la van obligar a treballar com institutriu en el medi rural, lluny de la ciutat, i més endavant tindria una tempestuosa relació amb un home gairebé vint anys més gran que ella.

Es autora de tres novel.les de caire autobiogràfic que estan considerades com clàssics en el seu país.

En un moment en el que va poder anar a formar-se com professora a Copenhaguen, va escriure Judith Fürste, novel.la que no va arribar a veure publicada perquè es va suïcidar unes setmanes abans. Era el 1883 i tenia vint-i-un anys.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: