LLIBRES: LA CONJURA DE CORTÉS, DE MATILDE ASENSI

La protagonista d’aquesta història, Catalina Solís, es veu obligada a desemmascarar una conjura organitzada pels seus enemics amb la intenció d’enderrocar el rei d’Espanya. L’aparició d’un mapa que desvela on trobar el llegendari tresor d’Hernán Cortés tindrà un paper clau en el pla de Catalina per descobrir els traïdors i poder complir la seva paraula d’acabar amb els Curvo. A més, amb aquest darrer lliurament de la trilogia ideada per l’escriptora Matilde Asensi, Catalina s’enfrontarà a un perill adicional pel seu equilibri: l’amor.

No cal dir que aquesta escriptora alacantina és a hores d’ara un dels referents de la novel.la històrica espanyola. Encara que no és coneguda sols a Espanya perquè ha estat traduida a quinze idiomes i té més de vint milions de lectors per tot el món que han quedat enganxats per la seva hàbil barreja d’història i aventures. Des del Camino de Santiago, a l’obra Iacobus, fins a la Xina Imperial a Todo bajo el cielo, passant per les intrigues vaticanes a El último Catón, Asensi ha sabut guanyar-se un nom en aquest gènereodo novel.lístic.

Amb La conjura de Cortés es tanca la trilogia de Martín Ojo de Plata i significa a més el retrobament pels lectors de Catalina Solís i el seu alter ego masculí Martín Nevares.

Aquest últim llibre és el relat en primera persona d’una dona cada vegada més madura, més decidida, per qui la justícia i l’amistat estan per sobre de tot. Aquí, Asensi desenvolupa més el caràcter feminista del seu personatge i ens presenta una Catalina enamorada que no per això es “debilita” sinó que continua mantenint la mateixa fortalesa que li coneixíem d’anteriors lliuraments; la seva potestat sobre els homes continua intacta i aquest fet es acatat per Alonso, el seu amor.

El llibre manté l’estil habitual d’Asensi, àgil i directe, i té sentit de l’humor i no cal dir-ho, una gran imaginació. Aquest estil de l’escriptora alacantina permet al lector conèixer les intrigues i les relacions econòmiques i polítiques que des de l’América espanyola apuntaven a la pròpia corona i així, de forma amena, pot comprendre millor aquesta etapa de la història d’Espanya.

La trama es desenvolupa a molt bon ritme i per descomptat està trufada de sorpreses i misteri; hi apareixen personatges ben matisats dins d’un context recreat de forma colorista.

Tot això conté aquesta obra de gairebé 400 pàgines. A vegades entra millor la història quan s’explica en aquest estil novel.lat que quan t’has d’enfrontar a un llibre d’igual nombre de pàgines on només hi ha història pura i dura explicada de forma àrida.

No cal dir que és el tipus de llibre recomanable per les lectures estiuenques d’aquests dies.

En aquest video, Matilde Asensi ens dona informació molt interessant sobre aquesta obra i el context al que es refereix:

El web de Matilde Asensi és: http://www.matildeasensi.net/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: