LLIBRES: LA VERITAT SOBRE EL CAS HARRY QUEBERT, DE JOËL DICKER

la veritat sobre el cas harry

A l’any 1975 es va perdre el rastre de Nola Kellergan, una noia de quinze anys, al poble d’Aurora (New Hampshire). Més de trenta anys després, les seves restes apareixen al jardí de la casa d’un escriptor anomenant Harry Quebert amb qui va mantenir una relació amorosa sense que ningú ho sabés. L’escriptor, com a conseqüència, serà enviat a prisió. Un altre escriptor, Marcus Goldman, instal.lat a Nova York i que tot i la seva joventut ja ha tastat l’èxit literari, es proposa demostrar la innocència de Quebert (que havia sigut el seu mentor).

Per aconseguir el seu objectiu, Goldman escriu en un llibre totes les seves investigacions. En ell apareix tota una trama de secrets i acaba revelant l’identitat de l’autèntic assassí i demostra que, lluny de ser un monstre, Quebert sentia un amor profund per la noia i era respost per ella.

La història, policial i romàntica alhora, ens és explicada en tres temps: 1975, 1998 i 2008. Al llarg de les seves més de 600 pàgines ens trobem amb diversos gèneres com el thriller, però és també una novel.la que parla de novel.les, un llibre que parla de llibres.

La veritat sobre el cas Harry Quebert està plena de sorpreses i pistes falses. Hi apareixen crims, violència xenòfoba, maltractaments familiars i una lolita… situant tota l’acció als Estats Units. El seu autor, Joël Dicker sap dosificar el flux d’informació i de pistes errònies, manega bé els girs que dóna la història, col.loca magistralment els sospitosos (tot està muntat amb la precisió d’un mecanisme de rellotgeria, pot ser per allò de que Dicker és suís) i encara que l’estructura global es bastant millor que la descripció dels personatges que tenen menys consistència i determinades situacions que sonen una mica ingènues, el conjunt dóna com a resultat una novel.la molt efectiva i de bon ritme, d’aquelles que no son ningún monument literari però que en canvi resulten addictives.

Es suís, de Ginebra, és jove, vint-i-vuit anys, i ja ha provocat un cicló al mercat francòfon, ha tret tres edicions en temps record a Itàlia, està en procés de traducció a trenta-tres idiomes (poca broma amb això) i recentment ha sigut l’escriptor més buscat a la Fira de Frankfurt. La veritat sobre el cas Harry Quebert a més ja s’ha emportat el gran premi de novel.la de l’Acadèmia Francesa i també el Goncourt des Lycéens. Molts aposten a que Joël Dicker serà dins de poc temps el nou Stieg Larsson. A aquest nou noi meravelles de la literatura europea, l’afició pels llibres li ve de família doncs la seva mare treballava en una llibreria i el seu pare era professor de literatura.

Per acabar, una sorprenent curiositat: a Joël Dicker La veritat sobre el cas Harry Quebert no l’acabava de convèncer i no cal dir que l’èxit que està tenint no se’l esperava en absolut.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: