LLIBRES: L’ANALFABETA QUE VA SALVAR UN PAÍS, DE JONAS JONASSON

Nombeko Mayeki és una jove que viu al barri de Soweto, al gueto de Johannesburg. Son els anys setanta del segle passat i això vol dir que ens trobem en ple apartheid. En un context com aquest, Nombeko està condemnada a una vida d’infortuni i presumiblement curta, però ella, que és llesta, troba per on escapar-se d’aquest destí. Té un intel.lecte fora de sèrie i les circumstàncies l’acabaran impulsant lluny del seu entorn de pobresa i la portaran a un sorprenent viatge en el que trobarà personatges de tot tipus, des d’un fals especialista en física nuclear i un parell d’agents del Mossad amb ganes de venjança, fins a un rei de Suècia de rostre humà i un jove antisistema. Així, la genial Nombeko recorrerà un insòlit itinerari ple d’aventures fins a convertir-se en una dona clau per la supervivència de la humanitat.

Aquesta és la història que ens planteja l’obra L’analfabeta que va salvar un país, l’última novel.la del suec Jonas Jonasson, qui després de l’èxit que li va significar fa un parell d’anys L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra -traduïda a més de trenta idiomes- amb milions d’exemplars venuts, torna amb un tema que desprèn el mateix sentit de l’humor i toc surrealista de l’anterior.

La fecunda imaginació d’aquest nòrdic d’humor irreverent, torna a carregar contra tot en una història trepidant que ataca especialment la hipocresia de la classe política, tan criticada els últims anys.

L’origen d’aquesta segona novel.la es troba en què fa un temps Jonasson va descobrir que a finals dels anys setanta i començament dels vuitanta es va produir la conjunció del que ell anomena “dues de les més grans estupideses humanes” a Sudàfrica: l’apartheid com idea política i la construcció d’armes de destrucció massives. Tanta estupiditat en tant poc espai li va resultar massa temptador com per no intentar escriure sobre el tema, i de pas, tampoc volia desaprofitar l’ocasió per retratar d’altres situacions i personatges com la guerra freda, la perestroika o la voracitat de la Xina a l’Àfrica.

El resultat és aquesta imaginativa segona novel.la en la que Jonasson ha guanyat ofici literari fins al punt que dibuixa uns personatges més consistents i una trama més sòlida.

A part d’haver pujat el seu llistó personal, un altre element que fa atractiva l’obra és que toca temes tant actuals com l’immigració i les seves repercussions en l’intercanvi de costums i mentalitats, així com la xacra que resulten els fanatismes.

La novel.la resulta divertida i fa passar una bona estona que en els temps que corren ja és molt. Així ho han entés els milions de lectors que té que han fet de l’obra un nou supervendes i que aquí també va ser un dels llibres clarament triomfadors l’últim dia de Sant Jordi.

Jonas Jonasson va nèixer l’any 1962 a Växjö, una petita ciutat del sud de Suècia. Encara que és fill d’un conductor d’ambulància i una infermera, no es va dedicar a la medicina sinó al món de la comunicació.

Després d’una llarga carrera com periodista, consultor de mitjans i productor de televisió, va decidir començar una nova vida i escriure la novel.la que portava anys volent fer. Per aconseguir-ho es va instal.lar a Ponte Tresa, un poblet al costat del llac Lugano, a Suïssa,  i així va ser com va escriure L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra amb él que va guanyar el Premi dels Llibretes a Suècia i que ha tingut l’èxit que tots sabem.

Ara torna a la càrrega amb L’analfabeta que va salvar un país, amb el seu estil incofussible i amb una millora en la seva manera de fer literatura. Un altre supervendes d’aquest suec que sap com arribar a la gent. Es nota que ve del món de la comunicació.

En l’actualitat Jonasson continua vivint a Suècia però no a Växjö sinó en una petita illa del mar Bàltic.

Per saber més d’ell cliqueu aquí.

El seu web és: http://jonasjonasson.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: