LLIBRES: MARTA SANZ. FARANDULA

Valeria Falcón és una actriu d’una certa notorietat que cada dijous visita una vella glòria del teatre, Ana Urrutia. Aquesta Urrutia pateix la síndrome de Diògenes i no té on caure morta. Per contra, es produeix l’eclosió d’una jove actriu, Natalia de Miguel, que enamora al cínic Lorenzo Lucas, l’alter ego d’Addison DeWitt (el crític teatral interpretat per George Sanders que apareix a la mítica pel.lícula Eva al desundo). D’altra banda, el guanyador de la copa Volpi (el premi que es dóna al festival de cine de Venècia), Daniel Valls, confronta el seu èxit, diners i glamour amb la possibilitat del seu compromís polític. La seva esposa, Charlotte Saint Claire, el cuida com el cuidaria una geisha i al mateix temps no pot ni veure a Valeria Falcón que és molt amiga del seu marit.

El món dels actors espanyols entès com una metàfora dels contrasts de la nostra societat i els seus profunds canvis és el món que nodreix Farándula, l’última novel.la de Marta Sanz que aquí comentem. En el llibre es qüestiona el significat d’unes quantes paraules com gent, públic, caritat, respecte, èxit… i apareixen sagues familiars d’actors, grans dives del teatre, actrius que naden en l’abundància mentre dura la sèrie de televisió en la que surten però que després estan condemnades a malviure donant classes d’interpretació en una acadèmia, actors joves que serveixen copes durant la nit, companyies que fan un teatre crític en temps de crisi, actors que no volen saber res de política, d’altres que no paren de signar manifests…

La mirada de Marta Sanz és despietada, centrant l’atenció en la caiguda física d’actrius que en el seu dia van ser glòries de la interpretació i que ara amb l’edat han patit ictus, incontinències urinàries, malalties… Utilitza el muntatge teatral d’Eva al desnudo o la signatura d’un manifest per oferir-nos una història sobre la por a perdre el lloc, sobre la resistència al canvi, sobre el que significa avui ser reaccionari, sobre el desprestigi de la cultura i la possibilitat de que l’art intervingui en la realitat, sobre la devaluació de la imatge pública de l’artista i la seva precarietat, sobre la contradicción entre glamour i compromís, sobre l’envelliment i el relleu generacional o sobre els actors rics que signen manifests i els actors pobres que no signen res perquè ningú els té en compte. I també rep el públic, aquell públic que abans aplaudia amb ganes els bons actors i actrius i ara no vol veure velles sinó joves actrius sobre l’escenari a les que retrata amb els mòbils d’última generació, un públic que en no reconèixer l’original, es queda molt satisfet amb la còpia que per ells té l’estatut de cosa nova i original com passa amb la posada en escena de l’esmentada Eva al desnudo, que suposarà la consagració d’una d’aquestes joves actrius a l’alça, com Natalia de Miguel que triomfa en la Santíssima Trinitat, es a dir, en el teatre, en el cine i en la televisió.

L’estil àgil esquitxat de cops brillants, la seva habilitat per retratar situacions i per penetrar en la psicologia dels personatges i el seu fi sentit de l’oïda per capturar la llengua parlada amb vivacitat, converteixen Farándula en una espurnejant representació de la vida.

L’obra és una farsa joiosa i demolidora, amb un text corrosiu des del començament fins al final que té elements divertits, trists, malcarats i aguts. En suma, justament això: faràndula.

En aquest vídeo Marta Sanz ens en dóna més detalls:

La madrilenya Marta Sanz Pastor és doctora en literatura contemporània. Ha guanyat un munt de premis com El Ojo Crítico de Narrativa i el Vargas Llosa de Relats.

Amb Farándula ha sumat un altre: l’Herralde de Novel.la.

Per saber més d’ella cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: