LLIBRES: PETROS MARKARIS. CON EL AGUA AL CUELLO

ConElAguaAlCuello.PetrosMarkaris

Ens trobem a Grècia en un calurós diumenge de l’estiu de 2010. El comissari Jaritos assisteix a la boda de la seva filla Katerina. Al dia següent, quan Jaritos arriba a la feina l’informen de l’assassinat de Nikitas Zisimópulos, antic director de banc, degollat a la seva ressidència.

El macabre homici coincideix amb una campanya que algú, amparant-se en l’anonimat, ha començat contra els bancs animant els ciutadants a que boicotejin les entitats financeres i no paguin ni deutes ni hipoteques.

El cert és que Grècia, fregant la fallida, està passant per un moment crític i la població no dubta en sortir al carrer per queixar-se per les retalladades en sous, pensions i serveis públics. A més, Stazakos, el cap de la Brigada Antiterrorista sosté que l’assassinat de Zisimópulos podria ser obra de terroristes.

Jaritos, totalment en desacord amb aquesta hipòtesi, se les haurà d’arreglar amb els seus dos ajudants per enfrontar-se a un assassí els crims del qual no han fet més que començar…

Con el agua al cuello és l’últim lliurament de la sèrie del comissari Kostas Jaritos. Al seu creador, Petros Markaris (no només novel.lista, també economista de formació, traductor, dramaturg i guionista), que és turc de naixement doncs va veure per primera vegada aquest món a Estambul però és de pare armeni i mare grega, se li va ocórrer la idea del personatge quan el canal de la televisió pel que havia escrit els guions de l’exitosa sèrie Anatomía de un crimen, li va demanar una continuació.

En aquest nou episodi de les hitòries del comissari, Markaris ens descriu amb la seva habilitat habitual, amb senzillesa i naturalitat, un context social que s’està enfonsant. I aquest és un valor afegit més d’aquesta obra: la seva actualitat.

D’aquesta manera l’acció va cridant el nostre interés i a mesura que la lectura avança veiem passar un munt de sospitosos, conflictes entre les mateixes forces de segurerat , revelacions sobre corrupcions i delictes financers. Com es veu, tot massa actual com perquè no fem cas a aquesta història.

I no només és el teló de fons social. També assistim als conflictes personals i familiars de Jaritos, la realitat d’un personatge de carn i os que ha de sobreviure en un moment tan complicat com la trista actualitat dels nostres dies.

Una molt bona obra policiaca. I aixó no ha de ser ninguna sorpresa doncs Petros Markaris és un mestre del gènere.

Per saber més de Markaris: http://es.wikipedia.org/wiki/Petros_M%C3%A1rkaris

Aquest és Petros Markaris.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: