LLIBRES: Valérie Tong Cuong. El taller de las ilusiones

S’acaba de publicar a Espanya El taller de las ilusiones, la desena novel.la de l’escriptora francesa Valérie Tong Cuong, tercera que publica al nostre país.

Es tracta d’una història narrada en primera persona  per personatges molt diferents però amb una cosa en comú: tot els va fatal. Millie és una dona jove i bonica que treballa de secretària amb contractes temporals, qui després d’un incendi, pateix una amnèsia profunda que li impedeix de recordar ni tan sols que és. El senyor Mike és un fornit exmilitar que dorm al carrer i que ara ja té greus problemes de salut. I Mariette és una professora d’institut que s’ha d’enfrontar a uns alumnes més que difícils que l’assetgen.

Millie s’ha prohibit  viure, està dominada per la culpa a conseqüència  d’una tragèdia i guarda un secret inesperat. Mariette ha perdut el control de la seva vida progressivament. Vint anys enrere estimava la seva feina, creia que construïa una família a base d’un amor sòlid… però amb els anys es va deixar devorar pel seu marit, un polític que la utilitza com un objecte. El senyor Mike no se’l van estimar quan era petit i creu que no mereix amor per sí mateix , així que es va allistar a l’exèrcit per despertar admiració  i respecte, però quan va deixar la vida militar, va acabar al carrer.

L’element comú dels tes personatges és que son fràgils, se senten desemparats i han perdut les ganes de viure. I tots ells s’aferraran a la mà estesa que els dóna un personatge enigmàtic, un tal Jean Hart que els proposa instal.lar-se de forma temporal en un centre conegut com El Taller, un indret per ànimes trencades que té la missió d’insuflar confiança en sí mateixos a la gent que hi és.

Amb aquesta confiança es podran reinventar per construir-se una nova vida. Amb el que es pretén amb ells és que puguin fer coses diferents per tenir una vida diferent perquè “si sempre fas el mateix, estàs boig si esperes que obtindràs resultats diferents”.

El lector s’identifica amb els personatges que resulten pròxims perquè, qui no ha tingut la sensació de no valer gran cosa? qui no ha tingut el problema de no saber dir que no?

Aquest és un llibre sobre la necessitat de retrobament, d’ajuda mútua, de donar-se suport els uns als altres i sobre les segones oportunitats. i reflexiona sobre els motius de la solidaritat o les formes subtils de domini que pot exercir, per exemple, un marit, amagant-les en forma de bromes, o les relacions negatives que a vegades sorgeixen en el món laboral.

Un llibre, en definitiva, que ven optimisme (ha guanyat el Prix du Livre Optimiste), humanitat i que retorna la confiança, escrit amb la sensibilitat de qui una vegada també ho va passar malament encara que ara ningú no ho diria.

Abans de dedicar-se a la literatura, Valérie Tong Cuong, llicenciada en literatura i ciències polítiques, va ser acomiada de la seva feina inesperadament. Aquest fet la va descol.locar totalment però la indemnització que va cobrar li va permetre estar un temps dedicant-se a escriure. Li va anar tant bé que ara és la seva feina.

El taller de las ilusiones és la tercera novel.la que publica a Espanya (l’escriptora en porta deu en total). Es amb aquesta obra que l’autora s’ha catapultat a més de vint països i al capdamunt de les classificacions de venda de llibres a França.

Del llibre ja s’està preparant una pel.lícula.

El web de l’escriptora és: http://www.valerietongcuong.com/

2 comentaris

  Trinitat says:

  Molt atractiu! Avui l’encarrego.
  Gràcies.

  Jordi Rivera says:

  Un llibre que ven optimisme és molt valuós en els temps que corren. Una injecció de moral.

  Gràcies Trinitat.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: