LLOCS AMB ENCANT: BALUARD

SONY DSC

Potser a primer cop d’ull no ho sembli, però…

… això és un forn: Baluard.

Es troba a la planta baixa de l’hotel Praktik Bakery.

panederia-baluard

Vista general.

SONY DSC

Un dels seus productes: el pa de pagès.

SONY DSC

Però la varietat és absoluta.

SONY DSC

També hi ha espai per la rebosteria.

SONY DSC

Més exemples.

Es la primera vegada que parlem d’un forn en aquest bloc. Però és que no es tracta d’un forn qualsevol sinó d’un dels temples barcelonins del pa: Baluard.

Va obrir portes el 2007 al barri de la Barceloneta i en pocs anys ha guanyat tal renom que ja ha començat la seva expansió.

Així, fa un parell d’anys va obrir un altre forn (forn en el sentit més literal) al carrer Provença 279, a l’Eixample. Bona noticia a part, hi ha també un fet ben curiós: es troba en l’interior d’un hotel, concretament el Praktik Bakery.

Si ja Baluard es destaca per la qualitat dels seus productes, aquest fet el diferencia encara més perquè és del tot nou. En entrar a l’hotel, es recorre tot un mostrador fins a arribar als ascensors que donen accés a les plantes superiors i és aquí, al fons, on ens trobem amb una sala amb taules i cadires de fusta que deixa a la vista l’obrador. No hi ha dubte: estem en un forn en tota regla, amb servei de degustació.

A més, quina millor targeta de presentació, nom a part, que permetre a la clientela veure com es fa el pa? Del forn surt el pa directe al mostrador i cada pa és una peça artesanal, gairebé artística, plena de textures, formes i colors.

D’altra banda, Baluard cuida no sols aquests elements, diguem-ne formals, sinó també, és clar, la composició que és clau. Per posar un exemple: les farines son de cultiu ecològic, de França.

I parlant d’altres països, es dona la circumstància de què a algun dels forners que treballa a Baluard se’l pot qualificar de nòmada perquè ha estat treballant a Nova York, Anglaterra, Irlanda…

Tot això es nota en el producte final i val la pena veure -i menjar- el seu pa de pagès o el de motlle perquè son genuïns. Però no solament és pa el que hi trobarem, també es poden comprar apetitoses postres i entrepans del dia.

Per tot això, aquest és un petit espai gastronòmic molt recomanable, no sols per emportar-se el pa, sinó també per degustar un cafè amb ensaïmades, magdalenes, cassoletes, pastisos de tot tipus, brioixos, croissants d’ametlla o gerd….

En quant a la vessant estètica, va córrer a càrrec de Contemporain Studio que dirigeix Lázaro Rosa-Violan, el dissenyador espanyol més internacional, que va integrar el forn dins del disseny de l’hotel basant-se en l’estil industrial. A través d’estructures metàl.liques i grans vidrieres, l’obrador queda a la vista permetent veure tot el procés d’elaboració tal com ja ho mostraven els antics despatxos de pa de fa un segle.

2

Anna Bellsolà és la propietària i ànima de Baluard. Representa la tercera generació d’una saga de forners.

La formació la va adquirir, a part de per la pròpia família, pels seus diferents viatges per Europa on va treballar en diversos obradors com una més de la plantilla, amb llargues jornades que li van permetre adquirir molts més coneixements.

Fins i tot ha publicat un llibre, no de ficció, sinó d’allò que coneix molt bé: el pa.

1

I aquest és un logo que utilitza Baluard. La senyora que hi apareix és l’àvia de l’Anna.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: