LLOCS AMB ENCANT: PAPIRVM

Papirvm, una papereria molt especial.

Vista de l’altre costat de la façana.

Hi ha articles de taula i oficina de tota mena i èpoques.

Aquí en veiem alguns de més a prop.

Un bolígraf i el seu suport.

Més articles, fins i tot plomes.

Papirum Barcelona

Les prestatgeries estan plenes de llibretes i quaderns.

Papirum2

Aquí en veiem uns quants.

Inside Papirum:

Vista des d’un altre angle.

Inside Papirum:

La botiga no és molt gran però està ben aprofitada.

Smartphones, tablets… estem perdent el plaer d’escriure amb tinta sobre un bon paper crema?

Si encara queda algú que ho trobi a faltar (per descomptat que encara queda molta gent), té una tenda absolutament adient al nº 2 de la Baixada de la Llibreteria, molt a prop del Palau de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona, en ple Barri Gòtic. Es Papirvm.

Entrar en aquesta papereria és com endinsar-se en un altre temps: podem notar l’olor a cuir, tinta i paper. Perquè això, entre d’alters moltes coses, és el que podem trobar, prestatges amb quaderns de tapa de tela i cuir, boniques targetes, una varietat increïble de bolígrafs i llapis, diaris… però sobre tot paper, moltíssim paper fet artesanalment.

Per cert, és l’única tenda que queda que fa honor al nom del carrer doncs la Baixada de la Llibreteria deu el nom precisament al fet de que antigament aquí hi havien llibreters i paperers. Només cal dir una cosa com a mostra: aquesta tenda, molt abans de ser Papirvm, va ser al segle XIX la seu de la llibreria Rubió, propietat de la família de l’escriptor i filòsof Joaquim Rubió i Ors. El pare d’en Joaquim ja va ser impressor i llibreter i aquesta era la seva tenda, de manera que aquest és un establiment molt interessant no sols pel que ofereix sinó també per la seva història.

Papirvm és més recent, va obrir el 1981 i certament no ens pot estranyar que transporti als amants de l’escriptura a un temps que sembla passat, però ho fa d’una manera molt hàbil barrejant present amb les formes antigues i artesanals de l’enquadernació, amb diferents materials com pell, tela o paper.  Com ells mateixos afirmen, ens volen transportar a un paradís del paper d’un temps passat fins al present. I, per fer-ho, uneixen les maneres més antigues i artesanes d’elaboració de paper, de decorats i enquadernacions amb els dissenys més avançats i realitzacions més puntuals per aconseguir les formes més tradicionals o els dissenys més moderns. Realment son tot un plaer visual i tàctil els seus llibres enquadernats a mà amb pell.

Es també un bon lloc per comprar articles de regal: hi ha gent que busca llibretes de fulles blanques, sense quadrícules ni línies, per regalar perquè siguin d’altres qui les omplin, i més quan estan enquadernades en pell o amb bonics papers.

Però l’assortiment és molt més ampli: hi ha esferes terrestres fins i tot ptolemaiques i tota mena de selectes articles d’escriptori. Com a mostra de que aquesta no és una papereria qualsevol, tenen el bolígraf Space, dissenyat per la NASA per poder escriure amb la punt cap a munt.

Es a dir que aquesta singular botiga ofereix tots els estris possibles per poder practicar una bona cal·ligrafia i la veritat és que és molt difícil entrar i no sortir-ne amb algun capritx. Es una exaltació de la feina artesanal, el detall i la qualitat.

Potser la pantalla acabarà substituint la llibreta de paper, potser el teclat acabarà fent desaparèixer el bolígraf… però sempre quedarà un petit paradís del paper d’un temps passat, un paradís que faria les delícies de qualsevol escriptor humanista. I sempre ens quedarà també aquesta especial olor a cuir i bon paper. Això és el que quedarà i tot això és Papirvm.

El seu web és http://papirumbcn.com/

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: