LLUÏSA SALLENT. HARMONIA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Lluïsa Sallent. Harmonia.

Vista lateral.

Primer pla de la vista frontal.

Primer pla de la vista lateral.

 

De Ripollet és l’artista de la que parlem avui: Lluïsa Sallent.

Té dues versions artístiques, la de pintora -per la que és més coneguda- i la d’escultora.

No va tenir una infantesa fàcil perquè no va poder assistir a l’escola fins al dotze anys doncs havia d’ajudar el seu pare a vendre llet a la granja de la família. En morir la seva àvia, l’hereu es va quedar amb tot i els va treure de casa, així que amb catorze anys es va haver de buscar la vida: va treballar fins al disset en una carnisseria i després va entrar a treballar en un despatx. Per augmentar ingressos, va començar a treballar -per un acte casual- com model a l’hotel Ritz; allí guanyava el doble que al despatx.

Es va casar, va deixar de treballar, i el seu marit li va regalar un cavallet perquè s’entretingués pintant. Va ser així com va entrar en contacte amb la pintura. Va començar a fer dibuixos als que no donava importància fins que l’any 1966 va conèixer al pintor Pere Pruna a qui va agradar el que ella feia, de manera que la va invitar al seu taller durant un temps perquè veiés com treballava i aprengués.

I allí va començar a practicar la pintura a l’oli i des d’aleshores no ha deixat de pintar. Amb el temps i a través d’intermediaris va poder vendre les seves obres a col.leccionistes.

Signava les pintures com Sallent i durant molts anys es creia que es tractava d’un pintor fins que l’any 1980 la Sala Parés li va organitzar la seva primera exposició. La mostra va ser un èxit perquè va vendre vint-i-quatre de les vint-i-vuit obres que va exposar i a més li va donar l’oportunitat de conèixer alguns dels seus antics compradors i es va trobar amb la sorpresa de que tres d’ells eren amics seus que també es van emportar una sorpresa perquè no sabien que Sallent era una dona.

Poc abans de fer l’exposició, per casualitat va conèixer a l’escultor Joan Rebull qui la va animar a provar amb l’escultura. Va començar fent un tors de la seva filla a mida natural i es va apassionar recreant la forma. Així va descobrir com es podia donar vida a la pedra i al bronze, i amb entusiasme es va lliurar a l’escultura. Per això Lluïsa Sallent diu que va descobrir que era escultora esculpint, no abans.

I dit i fet, de nou a la Sala Parés el 1982 va celebrar una altra exposició, aquesta vegada d’escultura, presentant dinou peces, totes a mida natural realitzades en diversos materials: marbre, alabastre, bronze, pedra de Calatorao, Travertino i pedra d’Ulldecona.

Aquells que van al Gran Teatre del Liceu segurament han reparat en una escultura de mida natural que es troba prop de l’entrada del Saló dels Miralls. Es de Lluïsa Sallent qui la va donar a la institució.

Però no és aquesta la que veiem en les imatges de l’encapçalament sinó una altra que Sallent va batejar com Harmonia. Es tracta d’un nu femení -com no, de mida natural- que representa una noia amb una tovallola a la mà dreta. Sembla que es dirigeix a prendre un bany -els cabells encara els té secs-. Te un posat tranquil, relaxat amb una mirada abstreta.

La imatge desprèn la sensació del seu títol perquè la impressió de la noia és la de trobar-se en pau, en harmonia, segurament amb allò que l’envolta i amb ella mateixa.

Sallent va fer l’escultura com fa la major part de les seves obres, per instint, perquè ella reconeix que no ha tingut una gran formació, és pràcticament autodidacta i millor escultora que pintora, al seu parer.

 

Aquí veiem a Lluïsa Sallent amb una altra de les seves escultures, la que va donar al Liceu.

Quan Sallent va conèixer al pintor Pere Pruna, aquest li va dir que pintava com un home, “tan fort”. Doncs aquesta força Lluïsa l’ha aplicada a la pedra, al marbre, a blocs de dos metres.

No solament és escultora i pintora sinó escriptora. Fa poc va publicar la biografia novel.lada del pintor Marià Fortuny.

 

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: