LORENZO BARTOLINI. CARITAT EDUCADORA

– O – O – O – O – O – O – O – O – O –

Caritat educadora, de Lorenzo Bartolini.

Primer pla de Caritat i un dels nens.

Vista lateral.

Primer pla del nen llegint.

 

En aquest bloc hem parlat diverses vegades del gran escultor italià Antonio Canova. Doncs un dels seus compatriotes que més van destacar seguint el seu estel va ser Lorenzo Bartolini (1777 – 1850).

Es va formar a l’Acadèmia de Belles Arts de Florència i quan va acabar el període d’estudis, aviat va començar a rebre encàrrecs, alguns de fora d’Itàlia perquè durant una estada que va fer a Paris quan tenia vint-i-dos anys va fer un dels baix relleus que hi ha a la columna Vendome a la plaça que porta aquest nom, que celebra la batalla d’Austerlitz. També va fer un bust de Napoleó.

De fet, va arribar a ser l’escultor oficial de la família Bonaparte per la que va fer més busts i estàtues, entre elles una d’important mesura de Napoleó quan ja era emperador.

Amb el temps arribaria a ser professor de l’Acadèmia de Belles Arts de Florència, el centre on s’havia format de jove.

L’obra que com exemple del que feia es pot veure a l’encapçalament d’aquest article es titula Caritat educadora (Carità educatrice), una espectacular escultura de gairebé dos metres d’alçada que va acabar l’any 1845.

En ella, representa una dona que pren cura de dos nens a un dels quals indica amb el dit que llegeixi.

En el pergamí que el nen que està de peu té a les mans es pot llegir la frase “no facis als altres allò que no vulguis que et facin a tu”, que defineix un dels elements distintius del sentit d’aquesta virtut: la reciprocitat, la benevolència i la generositat.

Aquesta dona personifica la virtut de la caritat en la seva faceta d’educadora, un tema típic italià.

I en aquest cas no va ser casual, perquè amb aquesta obra, Bartolini va voler contribuir a una discussió que en aquell moment estava oberta a la Toscana sobre la importància de l’educació.

Caritat educadora pertany a la col·lecció del Rijksmuseum d’Amsterdam.

 

Lorenzo Bartolini retratat per seu amic Ingres.

Deixa un comentari

Labellesa.cat és un blog cultural on podràs trobar informació de cultura catalana i internacional sobre cinema, dansa, teatre, fotografia, música, art i literatura entre d’altres. Estigues al dia de les darreres novetats i tendències culturals amb el nostre contingut original, dinàmic i fresc!

¿Vols estar al corrent de tots els esdeveniments culturals? Introdueix el teu mail aquí: